Fitch підтвердило рейтинги чотирьох азербайджанських банків — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Fitch підтвердило рейтинги чотирьох азербайджанських банків

Казна та Політика
164
Міжнародне рейтингове агентство Fitch Ratings підтвердило на рівні "B-" довгострокові рейтинги дефолту емітента (РДЕ) азербайджанських Азерігазбанку (AGBank), ДемірБанку, Юнібанку і Техніка Банку (ТБ). Одночасно Fitch змінило прогноз щодо рейтингу ТБ із "негативного" на "стабільний", передає Прайм-ТАСС з посиланням на повідомлення агентства.
Рейтинги всіх чотирьох банків стримуються непростим операційним середовищем, обмеженими клієнтськими базами і в різному ступені, істотними проблемами з якістю активів в результаті недавнього різкого спаду в економіці Азербайджану (за номінальним ВВП). На думку Fitch, вирішення ситуації і повернення коштів по проблемних кредитах, ймовірно, будуть тривалим процесом.
У той же час рейтинги враховують покращену ліквідність банківської системи, зумовлену, зокрема, зростанням клієнтських депозитів (на 17% у 2010 році). Рейтинги також підтримуються обмеженим обсягом залучень від приватних інвесторів у чотирьох банків, фондування яких включає головним чином клієнтські депозити і кредитні лінії від уряду Азербайджану та міжнародних фінорганізацій. Поточна висока ціна на нафту і, як наслідок, позитивні короткострокові перспективи для азербайджанської економіки і цін на активи повинні також допомогти банкам обмежити кінцеві втрати по кредитах.
На думку Fitch, баланси ДемірБанку і Юнібанку в даний час є більш стійкими, ніж у AGBank і ТБ зважаючи на краще покриття резервами проблемних кредитів, менший ризик подальшого визнання проблемних кредитів і більш низьких рівнів кредитування пов'язаних сторін. ДемірБанк і Юнібанк також мають трохи більш розвинене корпоративне управління, і міжнародні фінорганізації володіють істотними міноритарними частками в цих двох банках. Капіталізація Юнібанку є сильнішою, ніж у трьох інших банків, після внесків капіталу акціонерами в 2010 і I кварталі 2011 року, в той час як ДемірБанк, відповідно до звітності, має помітно кращі показники щодо якості активів.
У той же час позитивний тиск на рейтинги ДемірБанку і Юнібанку стримується різким скороченням їх прибутковості до відрахувань під знецінення кредитів у 2010 році, оскільки знизилися (але все ще високі) відносини кредитів до депозитів зумовили більш низьку маржу. Якщо банки зможуть стабілізувати і поліпшити показники, при цьому підтримуючи більш помірні рівні левериджу і, як і раніше, прийнятні якість активів і капіталізацію, їхні рейтинги можуть бути підвищені.
Негативний вплив на кредитоспроможність ТБ і AGBank надають значні проблемні кредити, не покриті резервами, і потенціал подальшого визнання проблемних кредитів з урахуванням проведеної по теперішній час реструктуризації кредитів, відносно високі рівні нарахованих відсотків у складі процентного доходу і більш слабкі стандарти корпоративного управління. Проте поліпшення перспектив для азербайджанської економіки і відносно стабільні бази фондування зазначених банків повинні допомогти їм вирішити ситуацію з проблемними кредитами. Фактором підтримки для капіталізації AGBank також є внесок капіталу від міноритарного акціонера - IFC.
Тиск на рейтинги ТБ і AGBank у бік пониження може з'явитися, якщо банки будуть змушені визнати подальші суттєві проблеми з якістю активів, достатні для тиску на капіталізацію.
За матеріалами:
Банки.ру
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас