ДПСУ: Держбюджет недоотримає близько 1,5 млрд грн від зниження ставки податку на прибуток — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

ДПСУ: Держбюджет недоотримає близько 1,5 млрд грн від зниження ставки податку на прибуток

Казна та Політика
453
Зниження ставки податку на прибуток з 25% до 23% з 1 квітня 2011 року може призвести до недонадходження до державного бюджету приблизно 1,5 млрд грн, повідомив глава Державної податкової служби України Віталій Захарченко на інтернет-конференції порталу "Коментарі" в четвер.
"Ми, безумовно, аналізували можливі втрати державного бюджету у зв'язку зі зміною ставки податку на прибуток до 23%. Це може скласти приблизно 1,5 млрд грн", - сказав він.
У той же час, за словами глави ДМСУ, ці втрати планується компенсувати збільшенням надходжень від податку на додану вартість (ПДВ) і активною детінізацією економіки.
Крім того, за даними В.Захарченка, надходження від податку на прибуток цього року (січень-березень) склали 11 млрд грн, що в два рази більше, ніж за аналогічний період 2010 року.
Глава ДПСУ також повідомив, що за 2010 рік і перший квартал 2011 року звітність щодо податку на прибуток має надаватись за старими правилами обліку.
Як повідомлялося, Податковий кодекс передбачає поетапне зниження чинної ставки податку на прибуток (25%): з 1 квітня 2011 року - до 23%, в 2012 році - до 21%, в 2013 році - до 19%, в 2014 році - до 16%.
Крім того, відповідно до Податкового кодексу, до 1 січня 2020 року звільняються від обкладення податком на прибуток підприємства з виробництва біопалива та обладнання, що працює на біопаливі. Терміном на 10 років, починаючи з 1 січня 2011 року, від сплати цього податку звільняються готелі категорії вище трьох зірок, підприємства: легкої промисловості, суднобудування, літакобудування, машинобудування для АПК, з виробництва електроенергії з поновлюваних джерел. Поліграфічна та видавнича діяльність - до 1 січня 2015 року. До 1 січня 2016 року не включаються до доходів суми коштів або вартість майна, отримані виробниками фільмів та/або виробниками мультиплікаційних фільмів і спрямовані на виробництво національних фільмів.
У той же час уряд України постановою "Про затвердження порядку використання коштів, вивільнених від оподаткування у зв'язку з наданням відповідно до пунктів 15, 17-19 підрозділу 4 розділу XX "Перехідні положення "Податкового кодексу України пільг з податку на прибуток підприємств" №299 від 28 лютого поточного року зобов'язав підприємства, що мають право на пільги з податку на прибуток, кошти, що вивільнилися від застосування пільг, направляти виключно на розвиток виробництва чи на повернення залучених для цього кредитів.
Крім того, згідно з документом, у разі не використання платником податків залишків згаданих вивільнених коштів станом на 1 квітня року, наступного за періодом введення зазначеної пільги, його податкові зобов'язання за вказаною податку за I квартал такого року підлягають збільшенню на суму такого залишку.
Крім того, вивільнені кошти з метою ведення обліку та оподаткування відображаються в бухгалтерському обліку в установленому порядку на окремому субрахунку рахунку "Цільове фінансування і цільові надходження".
Платник податків за результатами кожного звітного (податкового) періоду складає звіт про використання вивільнених коштів за формою, затвердженою Державною податковою службою України (ДПСУ), а також подає зазначений звіт в ДПСУ разом з декларацією з податку на прибуток підприємств.
Зазначена постанова уряду набирає чинності з моменту її опублікування і діє до 1 квітня 2021 року.
За матеріалами:
Коментарі
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас