Країни ОПЕК можуть заробити трильйон доларів на нафті — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Країни ОПЕК можуть заробити трильйон доларів на нафті

Енергетика
303
Цього року країни ОПЕК зароблять на експорті нафти 1 трлн. доларів, якщо ціни утримаються вище 100 доларів за барель.
Про це заявив провідний економіст Міжнародного енергетичного агентства Фатіх Біроль в інтерв'ю газеті Financial Times, передає Євроньюс.
Сьогодні барель еталонного для Європи і Близького Сходу сорту Brent коштує 115 доларів. Рекорди літа 2008-го, коли ціни підійшли до 150 доларів, все ближче. Тоді, у докризовому 2008 році, члени ОПЕК поставляли на ринок більше нафти, ніж зараз, виручка склала 990 млрд. доларів.
Нинішня хвиля революцій в Північній Африці на Близькому Сході накрутила ціни, але і створила серйозну загрозу стабільності нафтових монархій. Багато членів ОПЕК, наприклад, Саудівська Аравія, збільшують соціальні витрати за рахунок припливу нафтодоларів.
Росія виграє не менше - принаймні, фінансово. На думку МЕА, доходи Росії від нафти і газу можуть зрости в 2011 на третину - до 350 млрд. доларів, що еквівалентно 21% ВВП країни.
Експерти з бразильського нафтогазового холдингу Petrobras не чекають, що ціни на нафту повернуться на той рівень, на якому вони були до початку конфлікту в Лівії і заворушень в країнах Близького Сходу. Нафта буде дорожчати. За словами аналітиків Erste group, нафта може подорожчати до 200 доларів за барель.
За матеріалами:
Фокус
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас