Філії вирвалися з мереж — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Філії вирвалися з мереж

1477
Економія витрат змусила банки провести в 2010 році масштабне скорочення своїх регіональних мереж - в цілому був ліквідований 351 філія, в результаті чого загальна мережа банків зменшилася майже на третину.
Основне скорочення філій було викликано їх переведенням у безбалансові відділення та банкрутством ряду банків. При цьому реорганізація вже допомогла кредитним установам заощадити 20-30% адміністративних витрат, зазначають банкіри.
У Нацбанку повідомили, що в 2010 році кредитні установи скоротили свої регіональні мережі на рекордну 351 філія - ​​до 741. Це мінімальний рівень з серпня 2006 року, коли НБУ почав вести моніторинг. Для порівняння: у 2009 році реорганізовано 222 філії, а в 2008 році - 43. Статистика НБУ не враховує безбалансові відділення (у них немає бухгалтерського обліку). Їх в Україні на порядок більше - наприклад, на один філія банку з топ-10 на початок 2010 року припадало близько 20 відділень.
Причина масштабного закриття та перепрофілювання офісів - оптимізація управління та скорочення адміністративних витрат, зокрема на персонал, оренду приміщень. Те, що пік скорочення мереж філій припав саме на минулий рік, заступник голови правління банку "Юнекс" Олександр Бондаренко пояснює інертністю ухвалення рішень великими банками. "Кілька років тому банки відкривали відділення, не замислюючись над стратегією їх розвитку та рентабельністю - головною була боротьба за клієнта.
Зараз до цього питання підходять більш стримано, не дозволяючи собі утримувати неефективні точки продажів, - говорить тимчасово в.о. голови правління Конверсбанка Веніамін Лебедєв.- Якщо зарплати кваліфікованого персоналу приблизно однакові у всіх регіонах України, то IT-обслуговування в регіонах обходиться банку дорожче, ніж у столиці. Тому й закривалося багато регіональних відділень". За словами начальника управління мережі продажів ОТП Банку Віктора Маноха, "під скорочення потрапляли відділення, в яких з урахуванням поточної посткризової реальності не було перспектив вийти на беззбитковість в горизонті року-двох".
Зменшувати мережі стимулювала і постанова НБУ №493 про посилення вимог до технічного захисту кас. "Середня вартість реконструкції касової кабіни під нові вимоги складає 50 тис. грн. Це спровокувало банки провести оцінку ефективності майданчиків і викликало хвилю скорочення мереж, - говорить директор департаменту координації діяльності регіональних представництв банку "Національний кредит" Наталя Рогова.- За рахунок перенесення неефективних майданчиків нам вдалося істотно скоротити витрати на обслуговування мережі. В 2010 році площа орендованих банком площ скоротилася в 5,5 разу - до 2,2 тис. кв. м".
Крім того, банки переводили філії в безбалансові відділення. "Це дозволяє економити значні кошти, адже відділення не несе на собі тягар багатьох бек-офісних функцій, які зобов'язана мати балансова філія, - говорить начальник управління регіональної мережі Укрексімбанку Віктор Токарчук.- До того ж Промінвестбанк і Ощадбанк з метою економії витрат у 2010 році на двох ліквідували понад 100 філій". У цих кредитних установ рік тому були найбільші в Україні мережі філій - по 144 і 354 відповідно. Промінвестбанк скоротив мережу на 60 філій - до 84. "Найбільше коштів заощаджується на зарплатах, ці витрати знижуються на 25-30%, так як потрібно менше бухгалтерів і айтішників, - пояснює член правління Промінвестбанку Владислав Кравець.- У балансовому відділенні в середньому працює 60 чоловік із середньою заробітною платою 2 тис. грн".
За словами пана Токарчука, значне скорочення мережі філій частково викликане ліквідацією декількох кредитних установ - Укрпромбанку, "Національного стандарту", ЄБРЗ, "Синтезу". Банк "Надра" тільки в 2009 році скоротив понад 150 відділень. "Оптимізація регіональної мережі у 2008-2010 роках дозволила банку економити понад 4,5 млн грн щомісяця", - підкреслює директор департаменту регіональної мережі "Надра" Віталій Бачинський.
В цілому, вся банківська система домоглася в 2010 році економії адміністративних витрат на 7,1 млрд грн - до 29 млрд грн. На цьому тлі деякі банки, навпаки, почали будувати свої мережі. "Ми вийшли на український ринок у період кризи, що дозволило відкривати нові відділення в найбільш зручних для клієнтів місцях, підсилювати команду професіоналів кращими фахівцями, - зазначає перший заступник голови правління "Дочірнього банку Ощадбанку Росії" Олександр Ведяхін.- У 2010 році банк збільшив мережу в два рази - до 80 відділень, у 2011 році передбачено відкрити ще 50".
Олена Губар
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас