Азаров заплатить вчителям за мітинги по 25 гривень — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Азаров заплатить вчителям за мітинги по 25 гривень

Казна та Політика
1414
Уряд вирішив читати народу бюджет по частинах. Щоб підвищення зарплати на 20-30 гривень у деяких краще "засвоювалося".
Кабінет міністрів на своєму засіданні в середу ухвалив рішення підвищити розмір тарифного розряду. Відразу з 613 гривень до 625 гривень. За словами прем'єр-міністра. Поліпшення свого добробуту від такого рішення відчують вже скоро 3,5 мільйона бюджетників. "Покращення" до всіх них прийде по тарифній сітці.
"Пропорційно до збільшення цього показника (першого тарифу, - ред.) підвищаться й інші посадові оклади. Звертаю вашу увагу, що це тільки посадовий оклад. Фактичне підвищення буде ще більш істотним, адже всі працівники бюджетної сфери мають надбавки і доплати до посадового окладу" , - заявив на засіданні уряду прем'єр-міністр Микола Азаров. Не забувши нагадати, що в порівнянні з 1 січня 2010 року тариф вже підвищений на 80 гривень. Всього за якихось 15 місяців.
Але всі скептики в Кабміні вже заявили, що нинішнє підвищення - не останнє. Микола Янович вже дав дорученням Мінфіну і Мінсоцполітики до 1 вересня внести пропозиції щодо подальшого підвищення окладу працівника тарифного розряду. Щоб підвищити його вже з 1 жовтня.
Хоча раніше в тому ж уряді обіцяли, що мінімум з 1 вересня бюджетники відчують добавку до зарплати. Принаймні такі обіцянки роздавав "освітній" міністр Дмитро Табачник після багатотисячних мітингів вчителів. Тепер остаточно зрозуміло, що ні 20% надбавки, ні рівняння першого тарифного розряду з мінімальною зарплатою педагогам цього року не дочекатися.
Цікаво, що звеличувані урядом соціальні перемоги були передбачені ще в кінці минулого року. В держбюджеті-2011. Там же було оголошено і про підвищення мінімальної зарплати, і перегляд тарифів бюджетникам.
Більш того, ще під час президентської передвиборчої кампанії кандидат у президенти Віктор Янукович обіцяв у короткі терміни розпочати виплачувати бюджетникам зарплати відповідно до закону. А законодавство говорить, що перший тарифний розряд не може бути нижчим за мінімальну зарплату.
Тут слід нагадати, що сам згаданий розрив з'явився ще в 2009-му році. Тоді уряд Юлії Тимошенко посилався у цьому рішенні на фінансову кризу - і індексація зарплат почала відставати. Правда, в ті часи, "відставання" становило 50 гривень. Але вже сьогодні розрив між першим тарифним розрядом і мінімальною зарплатою перевищує 300 гривень.
Але це не означає, що саме така і становить диференціацію між зарплатами і законом. Якщо ми помножимо на коефіцієнт, то побачимо, що сьогодні працівники бюджетної сфери недоотримують від 500 гривень до 2, 5 тисяч гривень зарплати, в залежності від розряду. Відповідно до закону. А також ми бачимо, що тарифна сітка сьогодні стискається. І сьогодні працівник 1-го тарифного розряду і 8-го отримують одну зарплату. Тобто, прибиральниця і охоронець отримують як вчитель", - підрахував для колишньої перший заступник міністра соцполітики Павло Розенко.
"На тлі підвищень комунальних тарифів, тотального подорожчання всього на 30-50%, зарплати зросли всього на 2%. І, вибачте, коли різниця між зарплатою прибиральниці - низько кваліфікованого працівника, і фахівця без стажу з вищою педагогічною освітою становить 20-30 грн. (а якщо прибиральниця отримує якісь доплати, то в неї зарплата навіть більша), то це нонсенс", - пояснював виданню вимоги мітингувальників вчителів Голова профспілки працівників освіти і науки Георгій Труханов.
Тепер же очевидно, що всупереч обіцянкам уряду розібратися з "тарифною" кривдою, всі дії поки спрямовані на "стискання" тарифної сітки. Адже нинішня надбавка у зарплаті вчителя вищої категорії становитиме 25 гривень. Прибиральниця в школі отримає додатково 19 гривень. Правда, об'єднує представників цих професій те, що ні техпрацівники, ні вчитель поки не дотягують в свою зарплату до "біологічної норми на всі сто відсотків". Її розмір для "біомаси" вже вирахував губернатор Донецької області. На його думку достатньо всього лише 2500 гривень. Ставка кваліфікованого вчителя до цього мінімуму не дотягує.
Юрій Школяренко
За матеріалами:
Коментарі
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас