Точка зору: До кінця 2011 р. проблемних кредитів буде істотно менше — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Точка зору: До кінця 2011 р. проблемних кредитів буде істотно менше

Кредит&Депозит
4025
За даними Fitch на кінець 2010 року загальний обсяг реструктуризованих та прострочених кредитів у банках України склав 56,5%. Експерти відзначають стабілізацію портфеля цих кредитів і прогнозують зниження їх обсягу до кінця 2011 року.
"Банкам поступово стає зрозуміло, у кого з позичальників з'явилися тимчасові труднощі, а хто вже не в змозі обслуговувати борг. Аналіз впливає на перерозподіл структури портфеля потенційно проблемних кредитів зі зменшенням частки прострочених і, відповідно, збільшенням на таке ж значення частки проблемних кредитів", - зазначив у коментарі Finance.ua начальник аналітичного відділу ТОВ "Спарта Капітал" Сергій Ягнич.
Він розповів, що згідно з дослідженнями Fitch, загальне число проблемних кредитів в Україні до кінця 2010 року збільшилося на 0,1%, в порівнянні з першим півріччям. Протягом 2010 року частка прострочених іпотечних, споживчих та автокредитів зросла на 8,5% до 29,6%.
За словами аналітика, на збільшення частки прострочених роздрібних кредитів значно вплинуло скорочення загального кредитного портфеля банків. Так, згідно з даними Нацбанку, в 2010 році обсяг кредитів, виданих українськими банками фізособам, скоротився на 13,1% і склав 204,5 млрд грн. У 2011 році очікується зниження потенційно проблемних кредитів пропорційно кредитному портфелю банків.
"Потенційно проблемні кредити до кінця 2011 року складуть менше 50% від загального обсягу. Цьому буде сприяти позитивна динаміка кредитного портфеля банківської системи, а також списання банками проблемних активів зі своїх балансів", - прогнозує Ягнич.
На думку експерта, на скорочення обсягу проблемних кредитів також вплине підвищення якості обслуговування боргу корпоративними позичальниками.
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас