З 1 квітня підвищать пенсії... Але не всім — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

З 1 квітня підвищать пенсії... Але не всім

Казна та Політика
5623
З 1 квітня відповідно до Закону України "Про Державний бюджет України на 2011 рік" відбудеться чергове підвищення прожиткового мінімуму, у зв'язку з чим знову будуть підвищені пенсії. Проте таке збільшення буде стосуватися не всіх виплат. Про це розповів директор департаменту пенсійного забезпечення Міністерства соціальної політики Микола Шамбір, повідомила прес-служба Кабміну.
"Це - розміри підвищень до пенсій ветеранам війни та жертвам нацистських переслідувань, додаткова пенсія особам, які постраждали внаслідок чорнобильської катастрофи, державна соціальна допомога з догляду, розміри надбавок до пенсій донорів, розміри пенсійних виплат шахтарям", - пояснив директор департаменту міністерства.
За словами Миколи Шамбіра, також будуть перераховані й інші виплати:
-розміри пенсій, нарахованих відповідно до Закону України "Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби, та деяких інших осіб" (мінімальний розмір пенсії, який призначається відповідно до цього Закону, встановлюється в залежності від категорії осіб, в розмірі від 100% до 130% прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність;
-розміри пенсій за особливі заслуги (відповідно до Закону України "Про пенсії за особливі заслуги перед Україною" пенсії за особливі заслуги встановлюються у розмірі від 20% до 40% прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність);
-розміри щомісячної доплати до пенсії непрацюючим пенсіонерам, звільненим у зв'язку із закриттям Чорнобильської АЕС;
-найменша пенсійна виплата у зв'язку з втратою годувальника (на одного непрацездатного члена сім'ї - 100% прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність, на двох і на трьох і більше - 120% і 150% відповідно);
-надбавки до пенсій за понаднормовий стаж (які нараховані, виходячи з розміру прожиткового мінімуму).
Як повідомили в КМУ, перерахунок зазначених виплат здійснюється за матеріалами пенсійних справ і до кінця року поетапно буде збільшуватися ще з 1 жовтня і з 1 грудня.
Прожитковий мінімум для непрацездатних осіб протягом нинішнього року також буде збільшуватися.
"З 1 січня він досягав - 750 грн, а з 1 квітня вже буде становити 764 грн, з 1 жовтня і з 1 грудня відповідно - 784 і 800 грн", - зазначив директор департаменту Мінсоцполітики.
Також він навів кілька прикладів нових розмірів виплат, які будуть здійснюватися вже з наступного місяця. Так, мінімальна пенсія (без урахування пенсії за особливі заслуги) з 1 квітня 2011 року для інвалідів ВВВ буде становити: для I групи - 1833,60 грн; IІ групи - 1642,60 грн; IІІ групи - 1451,60 грн; для учасників бойових дій - 1260,60 грн.
Додаткова пенсія особам, які постраждали внаслідок чорнобильської катастрофи (відповідно до ст. 50, 51 і 52 Закону України "Про статус і соціальний захист громадян, постраждалих внаслідок чорнобильської катастрофи"): інвалідам І групи - 229,20 грн; інвалідам ІІ групи - 152,80 грн; інвалідам ІІІ групи, дітям-інвалідам, а також тим, хто хворіє внаслідок чорнобильської катастрофи на променеву хворобу, та особам, віднесеним до категорії 2 - 114,60 грн; особам, віднесеним до категорії 3 - 76,40 грн; особам, віднесеним до категорії 4 - 38,20 грн.
Довічна державна стипендія для осіб, які брали безпосередню участь у гасінні пожежі на Чорнобильській АЕС та її охороні 26 квітня 1986 року, досягне 2292 грн, що становить 300% прожиткового мінімуму для непрацездатних осіб. Таким буде й мінімальний розмір пенсії шахтарів, який відповідно до Закону України "Про підвищення престижності шахтарської праці" дорівнює 300% цього "мінімуму", тобто становитиме 2292 грн.
Що ж стосується новацій для почесних донорів України, то розмір надбавок до їх пенсій буде сягати 91,10 грн, додав чиновник.
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас