Україна знову просить гроші на ЧАЕС — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Україна знову просить гроші на ЧАЕС

Енергетика
382
"Україна спільно з міжнародним співтовариством маю якомога швидше реалізувати всі чорнобильські проекти, в першу чергу - добудувати новий безпечний конфайнмент (НБК) над зруйнованим 25 років тому блоком Чорнобильської АЕС", - заявив перший віце-прем'єр Андрій Клюєв. Він повідомив, що близько 30 країн і міжнародних організацій підтвердили участь у конференції з метою завершення міжнародних проектів на ЧАЕС. У той же день відбудеться другий, дуже важливий захід - зустріч високого рівня "Київський саміт з питань безпечного та інноваційного використання ядерної енергії". "Від цих заходів буде залежати фінансування будівництва основних об'єктів, пов'язаних із закриттям Чорнобильської АЕС та перетворенням об'єкта "Укриття" на екологічно безпечну систему", - підсумував чиновник. Він також заявив, що спільним підприємством "Новарка" (Франція) запропоновано збільшити передбачений контрактом термін будівництва НБК на два роки. У той же час Андрій Клюєв запевнив, що, зі свого боку, українська влада робить все необхідне для прискорення робіт.
"Зараз ми підходимо до наймасштабнішого завдання - спорудження нового безпечного конфайнменту (НБК). Воно наймасштабніше як за обсягами, так і щодо фінансування", - сказав голова державного агентства України з управління зоною відчуження Володимир Холоша.
За словами чиновника, сьогодні реальна вартість спорудження конфайнменту становить EUR990 млн. У зв'язку з цим виникла необхідність збору додаткових коштів до Чорнобильського фонду "Укриття". Потрібно додатково близько EUR600 млн. для реалізації завдань, пов'язаних з перетворенням об'єкта "Укриття" на екологічно безпечну систему, і EUR140 млн. на будівництво сховища для відпрацьованого ядерного палива (СВЯП-2), яке фінансується з рахунків Фонду ядерної безпеки. Брак коштів у двох чорнобильських фондах - EUR740 млн.", - додав він. Холоша нагадав, що оцінка вартості будівництва НБК, проведена в 90-х минулого століття, становила $768 млн. Різницю в сумах Холоша пояснив інфляцією, подорожчанням матеріалів та робочої сили. Він також повідомив, що на конференції донорів українська сторона оголосить про свій вклад в обсязі 6,5% від загального фінансування.
А віце-президент Європейського банку реконструкції і розвитку (ЄБРР) Хорст Райхенбах заявив, що ЄБРР готовий зробити вклад на реалізацію чорнобильських проектів. "Акціонери банку висловилися на підтримку додаткових можливих внесків в обсязі 25% від сум, які будуть робитися іншими донорами", - сказав він, відповідаючи на питання "i". За словами банкіра, мова йде як мінімум про EUR120 млн. "Якщо донори перевищать суму і вдасться зібрати більше, банк готовий перевищити свої плани. Остаточно розмір внеску банк схвалить на засіданні ради директорів у травні в Астані. Якщо через складні фінансові умови у світі не вдасться вийти на плановану суму, реалізація проектів продовжиться, і ми повернемося до питання збору додаткових коштів через деякий час", - додав Райхенбах.
Нагадаємо, ЄБРР управляє шістьма донорськими фондами, що підтримують підвищення ядерної безпеки.
"За планом НБК повинен бути насунутий поверх існуючого саркофагу в липні 2015 р. Треба розуміти, що для того, щоб вийти на цю дату і виконати основну мету успішно, необхідно до цього виконувати проміжні завдання. Тому дуже важливо, щоб складання конструкції для НБК було розпочато восени цього року, а навесні наступного року всі конструкції повинні збиратися вже на чорнобильському майданчику", - сказав директор департаменту ядерної безпеки ЄБРР Вінс Новак.
Нагадаємо, четвертий енергоблок ЧАЕС був зруйнований вибухом 26 квітня 1986 р. Сьогодні залишки блоку і фрагменти палива закриті саркофагом (об'єкт "Укриття"), який був побудований в 1986 р. Щоб перетворити ЧАЕС на безпечний об'єкт, Україна домагається від міжнародних донорів профінансувати будівництво НБК над четвертим енергоблоком та СВЯП-2. 17 вересня 2007 року ДСП "Чорнобильська АЕС" і французький концерн "Новарка" підписали контракт на будівництво НБК над об'єктом "Укриття" Чорнобильської АЕС. Планувалося, що вартість робіт зі спорудження НБК за контрактом становитиме $505 млн., термін будівництва об'єкта - п'ять років. Концептуальний проект НБК у формі арки був розроблений консорціумом Bechtel-Battelle-EDF із залученням українського підрядчика - консорціуму "КСК" в 2003 р. Основні характеристики НБК: ширина арки - 257 м, висота - 108 м, довжина - 150 м. Проектний термін експлуатації - 100 років.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас