Японія продовжить фінансувати чорнобильські проекти в Україні — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Японія продовжить фінансувати чорнобильські проекти в Україні

Казна та Політика
473
Незважаючи на катастрофічні наслідки землетрусу, Японія буде і надалі продовжувати фінансувати всі чорнобильські проекти. Про це повідомив посол Японії в Україні Тадаші Ідзава.
Японський уряд вже кілька років поспіль виділяє гроші на допомогу школам, дитсадкам, які знаходяться на території п'яти найбільш постраждалих від Чорнобильської аварії українських областей. Крім цього, Японія фінансує створення в Україні системи інформування та раннього оповіщення населення про ядерну небезпеку, підтримує територіальні громади поблизу чорнобильської зони.
"Наша позиція залишається незмінною, ми маємо намір і надалі допомагати Україні здійснювати ці проекти. Співпраця триватиме. Поки Японія надавала допомогу в односторонньому порядку. Тепер сподіваюся, що з Україною ми будемо обмінюватися досвідом подолання наслідків техногенних катастроф", - сказав посол.
Дипломат додав, що, незважаючи на складні часи, які зараз переживає його країна, японські інвестори продовжать розпочаті в Україні проекти. Серед іншого мова йде і про фінансування будівництва нового терміналу в аеропорту "Бориспіль". До нових проектів інвестори з Японії ставляться обережно.
"Зараз вони придивляються до них, щоб бути впевненими у прозорості ведення бізнесу в Україні", - зазначив Ідзава.
У свою чергу віце-президент Європейського банку реконструкції та розвитку Хорст Райхенбах підкреслив, що Японія не відмовляється зробити додатковий донорський внесок до Чорнобильського фонду "Укриття" для зведення нової безпечної споруди над зруйнованим четвертим блоком Чорнобильської АЕС.
"Невідомою, однак, залишається конкретна сума, яку Японія збирається внести на київській конференції по Чорнобилю в квітні. Але це ж стосується й інших країн. Після подій у Японії вони аналізують ситуацію, обмірковують і приймають конкретні рішення пізніше", - сказав Райхенбах.
Нагадаємо, в даний момент Японія внесла до Чорнобильського фонду "Укриття" 45,7 мільйона євро. За актуалізованим оцінками ЄБРР, додаткова потреба у завершенні будівництва нового "саркофага" на ЧАЕС становить 740 мільйонів євро.
За матеріалами:
Deutsche Welle
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас