Білоруські банки почали обмежувати видачу кредитів у нацвалюті — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Білоруські банки почали обмежувати видачу кредитів у нацвалюті

Кредит&Депозит
770
Деякі білоруські банки, включаючи БПС-Банк і Белагропромбанк, що входять до трійки найбільших, почали обмежувати видачу кредитів населенню в національній валюті. Джерела в банківських колах пояснили це РИА Новости усною рекомендацією Національного банку Білорусії стримувати споживче та автокредитування.
В останні тижні в країні на тлі очікувань девальвації білоруського рубля різко зріс попит на долари і євро. Білоруські банки не здійснюють в даний час продажу валюти населенню, на минулому тижні багато з них ввели тимчасові обмеження на валютні розрахунки по рублевих карт-рахунків - спочатку середні банки, а потім і великі.
БПС-Банк на своєму сайті повідомляє, що "тимчасово, по 3 квітня, не здійснюється прийом пакета документів на надання кредитів на споживчі потреби та придбання автотранспортних засобів і на фінансування нерухомості громадянам, які потребують поліпшення житлових умов". Білоруська "дочка" російського Сбербанку як за обсягами кредитування, так і за величиною активів посідає третє місце в країні.
Другий за цими показниками банк Білорусії - Белагропромбанк - тимчасово призупинив прийом документів на видачу кредитів для купівлі нерухомості та переоформлення валютних кредитів у гривневі. Тим часом банк продовжує видачу автокредитів і споживчих кредитів.
Видача кредитів фізособам у інвалюті в Білорусії з 1 січня 2011 року офіційно заборонена після трирічного тимчасового мораторію.
Національний банк Білорусії усно рекомендував комерційним банкам стримувати видачу споживчих та автокредитів, щоб знизити тиск на валютний ринок, повідомили РИА Новости джерела в двох білоруських банках. "На позаминулому тижні керівництвом Нацбанку на нараді з керівництвом комбанків були висловлені побоювання, що підвищення останнім часом попиту на споживчі кредити чинить додатковий тиск на валютний ринок. Нацбанк вважає за доцільне в цій ситуації обмежити видачу таких кредитів", - сказав банкір.
"Короткострокові рублеві кредити в першу чергу спрямовуються на конвертацію в готівкову інвалюту на хвилі девальваційних очікувань і різкого зростання імпорту автомобілів перед підвищенням ввізних мит на них з 1 липня цього року", - пояснив один зі співрозмовників агентства. За його словами, "НББ не встановлював ніяких обмежувальних термінів і тим більше не забороняв видачу споживчих кредитів". "Суть рекомендацій зводиться до більш уважної оцінки ризиків банків та платоспроможності клієнта", - зазначив представник банку.
За матеріалами:
РІА Новини
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас