Ъ: Всім труба — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Ъ: Всім труба

Енергетика
1040
Потужності газотранспортної системи можуть стати доступними для всіх учасників ринку. Нацкомісія регулювання електроенергетики (НКРЕ) запропонувала зробити рівним доступ до системи, що, як розраховують у Міненерго, дозволить залучити до транспортування приватні компанії з Росії, Казахстану та Азербайджану. Втім, експерти сумніваються в реальності лібералізації ринку: це не вигідно ні "Нафтогазу", ні основному транзитеру - російському "Газпрому".
Надати рівний доступ до транспортування газу по газотранспортній системі (ГТС) і його зберігання в підземних сховищах всім суб'єктам ринку пропонується в проекті "Порядок доступу до газотранспортної системи", опублікованому в п'ятницю Нацкомісією регулювання електроенергетики.
Якщо документ буде прийнятий, оператор системи "Укртрансгаз" ("дочка" НАК "Нафтогаз України") не зможе відмовити в укладенні договору компанії, що підтвердила наявність у неї газу. За "Укртрансгазом" зберігаються функції управління системою шляхом балансування обсягів закачування, зберігання, відбору, транспортування газу і його транзиту. Зацікавлені в доступі до ГТС компанії будуть внесені до реєстру, запровадженням якого також займеться "Укртрансгаз".
Документ є кроком щодо лібералізації ринку газу, і його затвердження передбачено прийнятим минулого року законом "Про функціонування ринку природного газу", говорить високопоставлене джерело в Міненерго. Прийняття цього закону - одне із зобов'язань України перед ЄС щодо модернізації газотранспортної системи. Закон передбачає, зокрема, розділення "Нафтогазу" на видобувну, транспортуючу і трейдерську структури. Від офіційних коментарів в "Нафтогазі" і Міненерго відмовилися.
"Головна мета документа - позбавити 'Газпром' монополії з транспортування газу через територію України, - говорить джерело в Міненерго - У Росії, Казахстані та Азербайджані газ видобувають також E.ON Rurhgas, Wintershall і ChevronTexaco. Наше завдання - залучити їх до транспортування".
Разом з тим в "Газпромі" до цих заяв ставляться скептично. "Поки в Росії діє монополія на експорт газу, що видобувається всередині країни, - нагадало джерело в монополії. - Газ з Казахстану та Азербайджану теоретично можна транспортувати. Але якщо він буде витісняти російське паливо, то ви самі розумієте, що ми не зацікавлені в його транзиті".
Керівник East European Gas Analysis Михайло Корчемкін вважає, що після введення вільного доступу до ГТС НАК отримає можливість заробляти на продажі послуг зі зберігання газу. "В Україні найближчим часом повинні з'явитися альтернативні джерела природного газу - сланцевий газ, шахтний метан і газ, імпортований через СПГ. За рахунок лібералізації доступу до системи 'Нафтогаз' зможе заробляти на їх транспортуванні", - говорить експерт. Зараз у Міністерстві екології та природних ресурсів готують конкурс щодо укладення угоди про розподіл продукції при видобутку сланцевого газу на двох родовищах.
Прийняття документа невигідне і "Укртрансгазу", вважає член комітету Верховної ради з ПЕК Сергій Пашинський. "Якщо рішення затвердять, "Укртрансгаз" буде змушений поставляти газ приватних компаній, тобто створить конкуренцію на ринку свого головного структурі - "Нафтогазу", - вважає Пашинський. За його словами, в "Укртрансгазу" залишається спосіб обмежувати доступ до системи - не включати компанії до реєстру. Але в цьому випадку приватна компанія може звернутися до суду, довівши невмотивованість відмови "Укртрансгазу", кажуть в Міненерго. "Тепер для цього будуть законні підстави у вигляді затвердженого комісією порядку", - відзначає співрозмовник.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас