У "Газпромі" не сумніваються в платоспроможності Білорусі — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

У "Газпромі" не сумніваються в платоспроможності Білорусі

Енергетика
281
ВАТ "Газпром" не сумнівається в поточній платоспроможності Білорусії в цілому і ВАТ "Белтрансгаз" зокрема, заявив у п'ятницю після зборів акціонерів "Белгазпромбанку" заступник голови правління "Газпрому" Андрій Круглов. За його словами, в Газпромі виходять з того, що всі споживачі повинні виконувати контрактні домовленості. Як зауважив Круглов, зараз контрактні домовленості білоруською стороною виконуються, "і ми не бачимо причини, чому вони не зможуть виконуватися і надалі".
Круглов зауважив, що "виникають певні нюанси, але все максимально вирішується в процесі переговорів". Він додав, що у Газпрому не було випадку з Білорусією і "Белтрансгазом", коли б спірна ситуація не була вирішена. "Я не бачу нічого, що завадило б нам співпрацювати", - сказав він.
Коментуючи ситуацію на валютному ринку Білорусії і перспективи своєчасного отримання дивідендів від білоруських активів (ВАТ "Белгазпромбанк" і ВАТ "Белтрансгаз"), Круглов підкреслив, що "дивіденди в білоруських рублях ми отримувати не готові".
Зі свого боку голова правління Белгазпромбанку Віктор Бабарико запевнив, що акціонери банку не матимуть проблем з отриманням дивідендів у ВКВ.
А гендиректор ВАТ "Белтрансгаз" Володимир Майоров сказав, що "Бєлтрансгаз вирішує всі питання, пов'язані з валютним ринком". "Ми перебудовуємося, більш активно працюємо на позабіржовому ринку, використовуємо кредитні ресурси", - сказав Майоров, коментуючи виконання білоруською стороною поточних зобов'язань з постачання російського газу.
"На сьогодні питань з "Газпромом" щодо поставок газу немає", - підкреслив гендиректор. Він також зазначив, що "Бєлтрансгаз" має намір в повному обсязі і у відповідній валюті забезпечити перерахування дивідендів "Газпрому" за підсумками роботи за 2010 рік.
Як сказав Майоров, на зборах акціонерів "Белтрансгазу", які відбудуться 28 березня, акціонери приймуть рішення щодо виплати дивідендів. "Я впевнений, що, враховуючи паритетність часток, всі рішення акціонерів "Белтрансгазом" будуть виконані", - сказав він.
Заступник голови правління Газпромбанку Олександр Соболь, коментуючи фінансове становище Білорусії, сказав, що "обсяг зовнішнього боргу країни далеко не критичний, багато країн мають більший зовнішній борг відносно ВВП". Між тим, Соболь вважає, що коли борг залучається для покриття хронічного дефіциту зовнішньої торгівлі, "це вже насторожує обставину".
Соболь повідомив, що Газпромбанк має намір активно брати участь у фінансуванні виробництва обладнання для білоруської АЕС. Оскільки до групи "Газпрому" входять і машинобудівні підприємства, "ми беремо участь не лише з фінансового боку, але і з виробничого", продовжив він.
"Обладнання (для білоруської АЕС) буде зроблено у контрактні терміни. Ми вам це гарантуємо", - підкреслив заступник глави Газпромбанку.
За матеріалами:
Фінмаркет
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас