НКРЕ має намір прийняти порядок доступу до ГТС — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

НКРЕ має намір прийняти порядок доступу до ГТС

Енергетика
181
Національна комісія регулювання електроенергетики має намір врегулювати доступ суб'єктів господарювання до єдиної газотранспортної системи України.
Про це йдеться в розробленому проекті порядку доступу до ГТС, розміщеному на сайті комісії.
Проектом визначаються загальні принципи і процедури набуття суб'єктом господарювання права на отримання послуг з транспортування газу по ГТС і його зберігання в підземних сховищах газу, особливості доступу до газотранспортної системи та газорозподільних мереж.
Крім того документом визначається порядок обліку газу, а також документального оформлення його приймання-передачі.
Дія Порядку поширюється на фізичних і юридичних осіб, які здійснюють госпдіяльність з видобутку, транспортування, розподілу, зберігання та/або поставки природного газу незалежно від їх відомчого підпорядкування і форми власності, а також які використовують газ як паливо або сировину.
Документом визначається доступ до ГТС як сукупність послуг, необхідних суб'єктам ринку природного газу для здійснення своєї господарської діяльності, пов'язаної та використанням газу.
Серед основних принципів доступу до ГТС, зокрема, надання рівних прав доступу всіх суб'єктів ринку природного газу, а також надання послуг доступу виключно на договірних засадах.
Для отримання послуг з доступу до ГТС кожен суб'єкт ринку повинен бути включений до реєстру, функції ведення якого покладаються на оператора ГТС (крім населення).
Головним завданням оператора є оперативно-диспетчерське управління ГТС шляхом балансування обсягами закачування, зберігання, відбору, транспортування і розподілу газу з метою забезпечення постачання газу споживачам України, а також його транзиту відповідно до зовнішньоекономічних контрактів.
На оператора також покладаються функції формування прогнозного річного балансу надходження і розподілу газу.
Проект порядку розміщено на сайті комісії з метою ознайомлення, а також внесення пропозицій зацікавленими сторонами щодо його можливого коректування.
Як повідомляло агентство, Міністерство енергетики та вугільної промисловості наказом від 5 листопада 2010 року наклало на Національну акціонерну компанію "Нафтогаз України" функції оператора ГТС.
8 липня 2010 Верховна Рада прийняла закон "Про функціонування ринку природного газу".
Розробка і прийняття цього закону була одним із зобов'язань України, передбачених у спільній заяві України і ЄС щодо модернізації газотранспортної системи.
За матеріалами:
Українські Новини
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас