Ліцензія знімає з себе вино — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Ліцензія знімає з себе вино

Аграрний ринок
536
Законопроект "Про зміни до закону "Про державне регулювання виробництва і обігу спирту етилового, коньячного і плодового, алкогольних напоїв і тютюнових виробів" (в частині ліцензій на право оптової торгівлі для виробників вина) №8290 учора був зареєстрований у парламенті народним депутатом Партії регіонів і почесним президентом корпорації "Олімп" (ТМ "Бахчисарай") Павлом Климцем і Сергієм Гриневецьким з фракції Народної партії. Документ передбачає дозволити виробникам вина, які мають ліцензію на його виробництво, продавати продукцію дистриб'юторам та роздрібним точкам без документа на оптову торгівлю. Норма не поширюється на продаж продукції, яка була закуплена, а не проведена.
Ліцензії на право оптової торгівлі вартістю 500 тис. грн на рік були введені 1 січня 2007 року. Ця норма була затверджена в рамках підготовки пакету документів, необхідних для вступу України до Світової організації торгівлі. "Її введення породило диспропорцію в конкурентному середовищі на ринку вина. При виробництві до 100 тис. пляшок на рік малий виробник вина платить таку ж вартість за ліцензію, як і продукує її мільйонними тиражами. Це робить його неконкурентоспроможним", - йдеться в пояснювальній записці до законопроекту.
Климець вперше виступив з ініціативою скасувати оптові ліцензії ще у 2006 році, буквально через місяць після затвердження норми. Після цього він та інші народні депутати неодноразово виступали з такою пропозицією, але вона не знаходила підтримки. На збереженні ліцензій наполягав бюджетний комітет, який стверджував, що їх скасування знизить надходження до бюджету. Станом на 1 січня ліцензії на виробництво вина мали 140 підприємств.
Народні депутати вважають, що зараз законопроект має високі шанси бути схваленим в Раді.
"Депутати Партії регіонів користуються широкою підтримкою глав комітетів і депутатської більшості - якщо проект закону не суперечить інтересам "самого верху", він швидше за все буде прийнятий в найкоротший термін, - вважає член бюджетного комітету народний депутат Павло Жебрівський ("Наша Україна- Народна самооборона").- Але особисто я буду голосувати проти нього - виробники алкоголю повинні платити". Підтримують ініціативу і в комітеті з питань аграрної політики та земельних відносин. "Ми повинні підтримувати сумлінних виноробів, - говорить голова комітету (Партія регіонів) Григорій Калетник.- Можливо, потрібно ввести диференційований підхід до ліцензій - ті, хто виробляє у невеликих обсягах якісне вино, не повинні платити на рівні з боттлерів, які не мають власних виноградників".
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас