Пенсіонери скинуться на реформи по 200 гривень — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Пенсіонери скинуться на реформи по 200 гривень

Казна та Політика
3566
Уряд розраховує вже найближчими тижнями узаконити пенсійну реформу. Невелика пауза, яка виникла з лютого в цій історії, була використана для виведення з-під удару критиків Президента Віктора Януковича, якому належить свого часу підписатися за всі пропоновані зміни. Таким чином, розігрувався сценарій, випробуваний на Податковому кодексі: і цього разу після голосування депутатів Віктор Янукович може внести деякі "послаблення" до закону.
Не виключено, що президентські рекомендації ініціаторам реформи будуть спрямовані на питання підвищення пенсійного віку для жінок. Адже саме це є топ-темою опонентів "пенсіонки". Тим більше, "Вікова тема" навіть не вимагає від критиків прочитання пропонованого пенсійного законопроекту (чим багато хто, до речі, і користується).
Проте, в самому урядовому документі, який скоро піде в сесійну залу парламенту, є норми, які повинні більше турбувати майбутніх пенсіонерів, ніж підвищення терміну виходу на "заслужений відпочинок". Вже на першому етапі впровадження реформи етапі помітні мінімум три норми, які зменшують пенсії українцям. Причому, ці нововведення торкнутися переважної більшості майбутніх пенсіонерів - тих, чиї пенсійні виплати складають 750 - 2000 грн. в місяць. Навіть без збільшення пенсійного віку.
Перша норма полягає в підвищенні страхового стажу на 10 років. Таким чином, у кожного майбутнього пенсіонера, вилучається 10 років понаднормованого стажу, за який виплачується окрема надбавка до пенсії. Сьогодні - це мінус 75 грн на місяць з кожної пенсії.
Друга норма стосується нової формули розрахунку пенсій. Якщо зараз для цього береться заробітна плата за останній рік, то тепер пропонується брати її за 3 останні роки. Приміром, в 2010 році середня зарплата для розрахунку пенсії становила приблизно 2000 грн. А от середній показник за три останні роки буде дорівнює приблизно 1750 грн. Як видно, база розрахунку пенсії для кожного пенсіонера зменшитися на 250 грн. Якщо спростити формулу розрахунку для людей, які виходять на пенсію згідно із законом про загальнообов'язкове пенсійне страхування, їх пенсійні виплати складуть приблизно 50% від заробітної плати. Таким чином, з кожної пенсії вилучається ще по 125 грн. на місяць.
Третя норма забирає можливість врахування заробітку до 2000 року. Якщо дивитися по бюджетним організаціям, то за останнє десятиліття, звичайно, відбулося зростання зарплат. Однак, не всі ж українці працюють чиновниками або бюджетникам. А тому, є ціла категорія громадян, у яких до 2000 року заробітки були вищими. Тому і цією нормою урядова ініціатива скорочує виплати майбутніх пенсіонерів.
Ще одним аспектом пенсійної реформи, на який слід звернути увагу, є питання соціальної несправедливості. Вирішити його, всупереч обіцянкам, уряду поки не вдалося. Наприклад, за словами самого Сергія Тігіпка, в Австрії максимальна пенсія становить 2400 євро, тоді коли мінімальна - 794. Тобто, найбільша перевищує найменшу всього в 3 рази. В Україні максимальний розмір пенсії перевищує мінімальний у 60 (!) разів. Розмір мінімальної пенсії всім відомий - 750 грн. Таку пенсію в Україні отримують близько 2,5 млн. пенсіонерів з 13,7 млн., тобто - близько 20%.
Між тим, всього близько 4 тис. осіб отримують в Україні пенсії понад 10 тис. грн. Серед них чиновники, депутати, судді, прокурори, міліцейські та військові генерали. Пенсійний фонд активно поширює інформацію про те, що найбільшу в Україні пенсію розміром 45 тис. грн. отримує Герой України - льотчик-випробувач. "Коментарі" з'ясували, що серед Героїв України є два льотчики-випробувачі. Один - військовий ас Юрій Тишков, який зараз очолює Державний авіаційний науково-дослідний центр у Феодосії. Ще один - перший Герой України, льотчик-випробувач АНТК ім. Антонова Олександр Галуненко. Правда, зараз він більше відомий своєю громадсько-політичною діяльністю. Колишній льотчик був у п'ятому скликанні Ради народним депутатом від Партії регіонів, а зараз є депутатом Київської обласної ради від тієї ж політичної сили.
До речі, всупереч обіцянкам Сергія Тігіпка і Миколи Азарова, уряду не вдасться обмежити максимальні пенсії "елітним" пенсіонерам. Це можна зробити тільки в майбутньому, про яке багато пенсіонерів ще пошкодують.
Сергій Малюта
За матеріалами:
Коментарі
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас