Пенсійна проформа — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Пенсійна проформа

Казна та Політика
3401
Остання ініціатива Кабміну про обмеження максимальних пенсій чинним VIP-пенсіонерам не зможе бути реалізована ніколи. Урізати зухвало величезні пенсії можна лише майбутнім вихідцям на заслужений відпочинок. Але, як з'ясувала "ВД", далеко не всім з них. Реформатори вважають за краще не говорити про те, що норма про обмеження передбачає виключення для окремих категорій громадян. Їм ніякі зміни не загрожують і після реформи.
Виступаючи на лютневих слуханнях у Верховній Раді, голова представництва Світового банку в Україні, Білорусі та Молдові Мартін Райзер з характерним для іноземця акцентом розповідав, чому Всесвітній банк підтримує пенсійну реформу в Україні. Говорив він російською мовою, і це зіграло з ним злий жарт. Намагаючись сказати, що середня тривалість життя жінок в Україні складає вісімдесят років, чиновник Світового банку вимовив: "Очікувана тривалість життя жінки, що досягла віку в шістдесят років, становить вісім-десять років. А це означає, що така жінка цілком може прожити ще двадцять років після свого виходу на пенсію". Зал загомонів, обурений не стільки помилкою в цифрі "вісімдесят", скільки стилем мови іноземця. Але, вловивши незадоволення аудиторії, заморський чиновник причини її не зрозумів. "Це демографічні дані Статистичного комітету України. Це правда!" - розгублено сказав він. Сам того не бажаючи, Мартін Райзер наступив на хворий мозоль українського суспільства. Економічний ефект від підвищення пенсійного віку для жінок складе 500-600 млн грн. на рік. Такими засобами дефіцит бюджету Пенсійного фонду розміром в 17,5 млрд грн. не закрити. При цьому мало хто знає, що через захищені статті бюджету держава витрачає понад 650 млн грн. на рік - на забезпечення спецпенсіонерів, які отримують більше 10 тис. грн. на місяць.
От би Конституцію взяти і скасувати
Щоб хоч якось виправдати впровадження непопулярних змін до пенсійного законодавства, уряд вирішив зайняти розуми майбутніх пенсіонерів питанням соціальної справедливості. Віце-прем'єр-міністр - міністр соціальної політики Сергій Тігіпко в своїх ініціативах дійшов до самого краю, запропонувавши урізати розмір спецпенсій навіть для чинних пенсіонерів. "Якщо ви пам'ятаєте, в нашій пропозиції була норма про те, щоб обмеження становило 12 мінімальних пенсій. На всіх зустрічах люди говорили: чому ця норма стосується тільки новопризначених пенсій? Поширюйте цю норму на всіх пенсіонерів. І на те, що ми говорили про статтю 22 Конституції, багато відповідали: почитайте статтю 24. Там сказано, що для всіх українців мають бути рівні можливості. Тому я вважаю, що таку пропозицію для Кабміну ми б ухвалили. Більш того, ми вважаємо, що максимальний рівень пенсії не повинен перевищувати десяти мінімальних пенсій", - сказав Тігіпко. Станом на березень 2011 р. цей "мінімум" дорівнює 7500 грн.
Оскільки в ст. 22 Конституції зазначено, що при ухваленні нових законів не допускається "звуження змісту та обсягу чинних прав і свобод", ця норма Основного Закону може виявитися фатальною для озвученої ініціативи. Всі опитані "ВД" експерти в один голос запевняють, що слова міністра-реформатора лише стрясають повітря. "Я не знаю, чим вони будуть обґрунтовувати це рішення. Чим би не обґрунтовували, це насправді буде суперечити Конституції. Дійсно, елементи несправедливості при розподілі пенсій є. Тут немає сумнівів. Однак потрібно вибирати інший шлях", - говорить колишній суддя Конституційного Суду Микола Козюбра. І юристи, і судді збігаються на думці, що в разі урізання чинних спецпенсій "потерпілі" зможуть повернути їх через суд, спираючись на ст. 22 Конституції. Доведено вітчизняною судовою практикою.
Їх знати не повинні
Всього, станом на лютий 2011 р., спеціальні пенсії обсягом понад 10 тис. грн. отримує приблизно 0,03% від числа всіх українських пенсіонерів - 3894 людини. В Україні такі пенсії нараховуються згідно приблизно двом десяткам законів. Більшість з цих законів зводяться до того, що громадянину нараховується пенсія в розмірі 80% від його заробітної плати. До цього додаються надбавки, наприклад, за звання і вислугу років. У кінцевому підсумку пенсія спецпенсіонерам може перевищувати його зарплату більш ніж у два рази. При цьому пенсія для звичайного смертного, якщо спростити формулу її розрахунку, складе близько 50% від заробітку.
З усього сонму пенсіонерів, які отримують понад 10 тис. грн. пенсії, найбільше заробляють ті, хто за непоганих зарплат отримав надбавки за законом про соціальний захист громадян, постраждалих від Чорнобильської катастрофи. У середньому їх пенсійні виплати становлять 18 тис. грн. Майже 16 тис. грн. отримує на пенсії "середньостатистичний" народний депутат. А замикають трійку лідерів "прокурорські", з середньою пенсією у 14,2 тис. грн. Прізвища цих щасливців в Пенсійному фонді називати відмовилися. На прохання "ВД" оприлюднити десятку найбільш "дорогих" пенсіонерів фонд послався на низку законів, включаючи Конституцію, щоб аргументувати конфіденційність цієї інформації. При цьому керівництво ПФУ стверджує, що найбільш високооплачуваний пенсіонер країни отримує пенсію в 45 тис. грн. За словами глави правління ПФУ Бориса Зайчука, ним є Герой України - льотчик-випробувач.
Але чи до кінця відверті в Пенсійному фонді, з'ясувати складно. У грудні минулого року народний депутат Олег Ляшко обмовився про те, що пенсія екс-голови Національного банку Володимира Стельмаха істотно перевищує цифру в 45 тис. грн. "Зарплата Стельмаха становила 1,5 млн грн. А зараз він буде отримувати 130 тис. грн. пенсії ", - заявив Ляшко. У ПФУ цю інформацію спростовують. "Такого не може бути. На 1 грудня 2010 граничний розмір заробітної плати, з якої сплачувалися пенсійні внески, становив 13 830 грн. Людина платила до Пенсійного фонду внески тільки з цієї суми, навіть якщо отримував більше", - пояснив "ВД" Василь Кравчук, перший заступник голови правління ПФУ. За словами чиновника, Володимиру Стельмаху пенсія нарахована виходячи з розрахунку лише тієї зарплати, з якої він платив внески до ПФУ. З'ясувати подробиці пенсійного забезпечення Стельмаха "ВД" не вдалося, зате деякі експерти на заяви представників Пенсійного фонду мають контраргументи (докладніше - див бліц-інтерв'ю з Павлом Розенко).
Передова опору
"Навіть якщо їх усі (спецпенсії) прибрати, це нічого не дасть простій людині. Потрібно підвищувати заробітну плату і збільшувати відрахування в Пенсійний фонд", - запевняє Ярослав Сухий, заступник голови комітету ВР з питань соціальної політики та праці. Подібний аргумент активно використовують противники обмеження непристойно високих пенсій.
Ідею про урізання спецпенсій майбутнім пенсіонерам парламентарії, незалежно від їхньої політичної орієнтації, сприйняли досить насторожено. Обидва профільні комітети Верховної Ради - з питань праці і соціальної політики і у справах пенсіонерів, ветеранів та інвалідів - забракували пенсійне дітище уряду, рекомендувавши парламенту відхилити законопроект №7455 "Про заходи щодо законодавчого забезпечення пенсійної реформи", поданий Сергієм Тігіпко.
Деякі народні обранці беруть на себе сміливість зізнатися, що норма про обмеження максимального розміру пенсій для них, м'яко кажучи, небажана. "Я не можу це підтримувати, тому що розумію, що рано чи пізно сам піду на пенсію. І чим більше у мене буде пенсія, тим краще. Я сподіваюся на те, що вона буде досить великою. Я сподіваюся, що держава оцінить людей, які, як я, 30 років пропрацювали в правоохоронних органах", - із привабливою відвертістю зізнався "ВД" Святослав Піскун, народний депутат, який тричі обіймав посаду генпрокурора. За словами джерела "ВД", добра половина фракції Партії регіонів скрипить зубами від того, що уряд нав'язує народним обранцям ухвалення рішення, з одного боку, непопулярного в суспільстві через підвищення пенсійного віку для жінок, з іншого - що зачіпає їхні кровні інтереси. Адже кожен з них фактично буде голосувати за обмеження власної пенсії.
Запасний сценарій
Однак частина майбутніх спецпенсіонерів може не хвилюватися: підстраховка вже знайдена. "Батько пенсійної реформи" Сергій Тігіпко в численних публічних виступах, популяризуючи свої нововведення, жодного разу не акцентував увагу на тому, що норма про обмеження максимального розміру пенсії має виключення. Абзац, який пропонується внести в десяток законів, за якими нараховуються спецпенсії, виглядає так: "Максимальний розмір пенсії (з урахуванням надбавок, підвищень, додаткової пенсії, цільової грошової допомоги, пенсії за особливі заслуги перед Україною, індексації та інших доплат, встановлених законодавством, крім доплати до надбавок окремим категоріям громадян, які мають особливі заслуги перед Вітчизною) не може перевищувати дванадцяти прожиткових мінімумів, встановлених для осіб, які втратили працездатність". Таким чином, уряд все ж виділив окрему категорію пенсіонерів, чиї пенсії не обмежуються 12-ма прожитковими мінімумами, - громадяни, які мають "особливі заслуги перед Вітчизною".
У Міністерстві соціальної політики "ВД" повідомили, що до цієї категорії належать Герої Радянського Союзу, Герої України, повні кавалери орденів Слави, Трудової Слави та володарі більше чотирьох медалей "За відвагу". У грудні 2009 року Кабмін вирішив, що пенсійна виплата для таких громадян не може бути менше 10 тис. грн. А її максимальний розмір, виходячи з законопроекту Сергія Тігіпка, обмежувати навіть не планують. За даними Міністерства соціальної політики, відповідний статус за станом на січень мають 870 пенсіонерів. Це приблизно чверть від загальної кількості спецпенсіонерів, які отримують понад 10 тис. грн. на місяць (за станом на лютий таких в Україні 3894 людини). Як їх кількість буде рости в майбутньому, залежить від активності президента, який присвоює звання Героя України і нагороджує орденами.
Лазівку ​​вже знайдено, і законопроект №7455 має всі шанси бути ухваленим. З повною впевненістю можна говорити про те, що в ньому залишиться норма про підвищення пенсійного віку для жінок. Адже це є однією з умов отримання чергового траншу з Міжнародного валютного фонду. "Черговий транш МВФ повинен давати на початку квітня. І в них дуже жорстка, небувало жорстка вимога щодо пенсійного віку, - пояснює Василь Хара, голова Федерації профспілок України, голова комітету ВР з питань праці і соцполітики. - Тому законопроект може бути ухвалений. Знаєте, це буде голосування з огидою". Вочевидь нардеп вже зараз готовий натиснути зелену кнопку, щоб підтримати урядовий законопроект. І цьому не завадить навіть те, що профспілки періодично пікетують представництво МВФ з вимогами не втручатися у внутрішню політику країни.
Що ж стосується норми про обмеження спецпенсій, поки не зрозуміло, в якому вигляді вона буде проголосована остаточно. У крайньому випадку, потенційні VIP-пенсіонери залишать для себе лазівку у вигляді пункту про громадян, "які мають особливі заслуги перед Вітчизною". Але якщо пункт, що обмежує спецпенсії, сформулювати так, щоб він торкався одночасно і чинних спецпенсіонерів, вийде ще більш цікава комбінація. Після того, як під законом з'явиться підпис президента, залишиться лише звернутися до Конституційного Суду, де не зволікатимуть з рішенням, яке скасовує цю норму. І ось тоді виявиться, що уряд і парламент отримали "залік" від МВФ, зберігши матеріальне становище собі самим.
Сергій Головнев
За матеріалами:
Власть денег
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас