УАК: Урожай зернових в 2011 р. складе 36-37 млн т — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

УАК: Урожай зернових в 2011 р. складе 36-37 млн т

Аграрний ринок
245
Урожай зернових в 2011 р. складе 36-37 млн т. Такий прогноз під час прес-конференції зробив заступник генерального директора Української аграрної конфедерації (УАК) Олександр Ярославський, передає кореспондент РБК-Україна.
"За умови гарної погоди, більш-менш оптимальних кліматичних умов, дай бог, щоб Україна вийшла на 36-37 млн т (зернових)", - заявив Ярославський.
Він зазначив, що, судячи за сьогоднішніми цінами на добриво, кількість внесень мінеральних добрив аграріями буде і далі знижуватися, що відповідно знизить врожайність зернових у поточному році.
У свою чергу, голова Союзу сільськогосподарських обслуговуючих кооперативів України Іван Томич заявив, що забезпеченість українських аграріїв мінеральними добривами складає 70-80% від рівня минулого року. "Якщо говорити від (необхідного) рівня технологічного забезпечення, то (с/г виробники) забезпечені нижче 20%. Якщо говорити від рівня минулого року, орієнтовно, то десь в межах 70-80%", - сказав Томич.
Він відзначив, що аграрії забезпечені паливно-мастильними матеріалами не більше ніж на 3 тижні. "Не має ніякої технологічної впевненості щодо забезпечення паливно-мастильними матеріалами", - зазначив Томич.
Відзначимо, 17 березня ц.р. прем'єр-міністр України Микола Азаров заявив, що хімічні підприємства поставлять сільгоспвиробникам 200 тис. т азотних добрив за пільговими цінами. "Для повного задоволення потреб в добриві уряд домовився з хімічними підприємствами про постачання 200 тис. т азотних добрив за пільговими цінами", - заявив Азаров.
Раніше, власник Group DF Дмитро Фірташ заявляв, що має намір поставляти на внутрішній ринок України добрива за ціною на 20-25% нижче ринкових. За словами Фірташа, під час консультацій з урядом України, були напрацьовані механізми узгодження потреб агропромислового комплексу країни у добривах та можливостей хімічних підприємств їхнього виробництва
В кінці лютого ц.р. міністр аграрної політики і продовольства Микола Присяжнюк повідомив, що в наступному маркетинговому році квоти на експорт зернових встановлюватися не будуть. За його словами, 1 липня не буде введено квоти на експорт зерна, враховуючи те, що держава виділила 5 млрд грн для форвардних закупівель с/г продукції. І це, на думку Присяжнюка, дозволить державі стабілізувати ціни на сільськогосподарську продукцію, та забезпечити продовольчу безпеку.
За даними Української зернової асоціації, Україна з 1 липня 2010 р. по 31 січня 2011 експортувала 2,6 млн т пшениці з 6 млн т, які можна експортувати. Крім того, експортовано 2,4 млн т ячменю і 1,8 млн т з 6 млн т кукурудзи.
Згідно з попередніми даними Державної служби статистики, Україна в 2010 р. зібрала 39,2 млн т зернових.
За прогнозами Міністерства сільського господарства США (USDA), світові запаси пшениці будуть нижче через зниження виробництва в Україну. "Світові запаси складуть 177,77 млн т станом на 31 травня, що на 0,1% менше, ніж прогнозувалося в січні (177,99 млн т)", - йдеться в доповіді.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас