9 мільярдерів, які розбагатіли завдяки соцмережам — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

9 мільярдерів, які розбагатіли завдяки соцмережам

15608
Завдяки моді на все соціальне у світовому рейтингу мільярдерів 2011 року з'явиться відразу 6 акціонерів Facebook (серед них два наймолодші мільярдери в світі), інвестор Groupon і засновник розробника соціальних ігор Zynga. І одна людина, яка примудрилася інвестувати в усі ці компанії відразу, - Юрій Мільнер.
Марк Цукерберг коштує більше, ніж Роман Абрамович. І судячи з усього, це лише початок.
Марк Цукерберг
Країна: США
Статус: $ 13,5 млрд
Джерело статків: Facebook
За рік статки Марка Цукерберга зросли більше ніж утричі: нещодавно Goldman Sachs інвестував у Facebook виходячи з оцінки в $ 50 млрд. На вторинному ринку соціальна мережа цінується в півтора рази дорожче. Цукерберг став людиною року за версією журналу Times, його компанія була згадана в щорічному посланні президента Обами "Про становище в країні" як приклад успішних американських інновацій, він пожертвував $ 100 млн на школи міста Ньюарка, нарешті, про нього був знятий фільм, який отримав три "Оскари". Соціальні мережі почали правити світом (дехто звинувачує Facebook в революціях в Північній Африці), і 2010 рік став роком Цукерберга.
Дастін Московіц
Країна: США
Статус: $ 2,7 млрд
Джерело статків: Facebook
Наймолодший мільярдер у світі всього на 8 днів молодший від свого друга і сусіда по гуртожитку в Гарварді Марка Цукерберга. Вони разом покинули навчання і поїхали до Каліфорнії, де Московіц став третім співробітником Facebook і технологічним директором компанії (а згодом - віце-президентом). У 2008 році він відділився і зайнявся власною компанією Asana, яка розробляє революційне (за словами Дастіна) програмне забезпечення для спільної роботи. Його частка в Facebook коштує $ 2,7 млрд.
Йошикацу Танака
Країна: Японія
Статус: $ 2,2 млрд
Джерело статків: Gree
Акції Gree - соціального сайту, заснованого Танакою, - зросли за рік на 35%. Gree - розробник соціальних ігор для мобільних пристроїв, аудиторія яких у грудні 2010 року становила 23 млн осіб. У 2011 році Gree уклала угоду про співпрацю з китайською Tancent (оператором найбільшого сервісу миттєвих повідомлень QQ) і відкрила офіс у Сан-Франциско, очевидно розраховуючи на міжнародну експансію. Йошикацу Танака колись працював в Sony, потім у найбільшому японському онлайн-магазині Rakuten, а в 2004 році пішов, щоб зробити власну компанію.
Ерік Лефкофскі
Країна: США
Статус: $ 1,6 млрд
Джерело статків: Groupon
Інвестор з Чикаго - один із засновників Groupon, найбільш швидкозростаючої компанії всіх часів, і він контролює 30% бізнесу. Groupon продає знижки на послуги, але є почасти соціальним сервісом, оскільки знижки стають дійсними лише за наявності мінімальної кількості покупців. Початкова інвестиція Лефкофскі в Groupon (у якому зараз працюють 4000 осіб) склала лише $ 1 млн. Управлінням компанією займається Ендрю Мейсон, а Лефкофскі шукає нових інвесторів - Groupon залучив уже понад $ 1 млрд. Крім того, Лефкофскі викладає в школі бізнесу при Чиказькому університеті і написав книгу про інновації.
Шон Паркер
Країна: США
Статус: $ 1,6 млрд
Джерело статків: Facebook
Дебютант списку Шон Паркер володіє, як передбачається, майже 3% Facebook. У 19 років він став одним із засновників пірингової мережі Napster, яка гучно про себе заявила в 1999 році, але швидко згасла, в основному, через проблеми з інтелектуальною власністю. У 2004 році приєднався до Facebook і знайшов для мережі першого інвестора. Працює керуючим партнером венчурного фонду Founders Fund, інвестував у музичний сервіс Spotify.
Едуардо Саверин
Країна: США
Статус: $ 1,6 млрд
Джерело статків: Facebook
Разом з Цукербергом запускав у Гарварді Facebook, але коли його партнери переїхали до Каліфорнії, залишився на Східному узбережжі. Посварився з Facebook, судився з соціальною мережею і за мировою угодою отримав 5%-ву частку і згадку на сторінці засновників мережі. Живе в Сінгапурі, нещодавно інвестував у Qwiki, багатообіцяючий стартап на ринку запитань і відповідей.
Пітер Тіль
Країна: США
Статус: $ 1,5 млрд
Джерело статків: Facebook
Пітер Тіль заснував PayPal, продав його eBay за $ 1,5 млрд у 2002 році (заробивши на операції $ 60 млн), і став активним інвестором. Його хедж-фонд Clarium Capital переживає не найкращі часи (активи скоротилися за два роки з $ 7,4 млрд до $ 1,4 млрд), але Тіль тільки багатіє завдяки виключно вдалому вкладенню. У 2004 році він дав $ 500 000 засновникам нікому тоді не відомого Facebook, і тепер його частка в соціальній мережі - основа півтора мільярдного багатства. Крім Facebook інвестував у розробку космічних кораблів, у пошуки ліків від старості і продюсував фільм "Тут палять".
Марк Пінкус
Країна: США
Статус: $ 1 млрд
Джерело статків: Zynga
Компанію Zynga Марк Пінкус заснував у 2007 році і назвав її в пам'ять померлого улюбленого бульдога. Зараз розробник соціальних ігор оцінюється в $ 7-10 млрд. Феноменальний успіх Zynga безпосередньо пов'язаний зі зростанням Facebook; головні хіти компанії на зразок Cityville, Farmville і Mafia Wars розміщуються там. Кажуть, що у Пінкуса є маленька частка в Facebook. Гра Cityville збирає щодня аудиторію в 20 млн.
Юрій Мільнер
Країна: Росія
Статус: $ 1 млрд
Джерело статків: Facebook, Groupon, Zynga
Більшість інвестицій Юрія Мільнера так чи інакше пов'язані з соціальними мережами: у Росії Mail.ru Group володіє "Моїм колом" і "Однокласниками" і має інтерес в мережі "Вконтакте". DST Global - співвласник Facebook, Zynga і Groupon: на вторинному ринку сукупна вартість цих трьох компаній наближається до $ 100 млрд (саме інвестиції в США забезпечили Мільнеру місце в рейтингу мільярдерів). Нещодавно фонд інвестував $ 100 млн на музичний сервіс Spotify. Зовсім недавно Мільнер вклався в 43 компанії з інкубатора Y Combinator, але за власним визнанням, інвестор навіть не може згадати, як вони називаються.
За матеріалами:
bigmir.net
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас