СБУ передала в прокуратуру кримінальну справу про розтрату посадовими особами "Нафтогазу" 11 млрд куб. м газу — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

СБУ передала в прокуратуру кримінальну справу про розтрату посадовими особами "Нафтогазу" 11 млрд куб. м газу

Енергетика
518
Служба безпеки України (СБУ) направила кримінальну справу про розтрату службовими особами НАК "Нафтогаз України" 11 млрд куб. м природного газу в прокуратуру міста Києва. Про це повідомляє прес-служба Генеральної прокуратури України (ГПУ).
Так, слідчий відділ Управління СБУ в м. Києві направив з обвинувальним висновком до прокуратури кримінальну справу за фактом розтрати посадовими особами НАК "Нафтогаз України" шляхом зловживання своїм службовим становищем 11 млрд куб. м природного газу вартістю 15 млрд 925 млн грн, що належали компанії RosUkrEnergo, за ознаками злочину, передбаченого ч. 5 ст. 191 Кримінального кодексу України.
Нагадаємо, RosUkrEnergo (50% належить "Газпрому", решта - структурам бізнесмена Дмитра Фірташа) більше двох років судився з НАК "Нафтогаз України". До 2009 р. RUE постачала російський газ в Україну та за кордон. Але потім компанію виключили зі схеми поставок. Належні їй 11 млрд куб. м сировини, які на той момент знаходилися в підземних газосховищах України, "Нафтогаз" повертати трейдеру відмовився.
Минулого року Стокгольмський арбітражний суд зобов'язав "Нафтогаз" повернути RosUkrEnergo 11 млрд куб. м газу, а також виплатити компанії встановлений контрактом штраф у товарній формі в розмірі 1,1 млрд куб. м газу. Крім того, суд зобов'язав "Нафтогаз" заплатити RosUkrEnergo 197 млн дол. за порушення контракту.
У початку червня 2010 р. СБУ порушила справу за фактом заподіяння збитків Україні у зв'язку з рішенням Стокгольмського арбітражу. У даній справі звинувачення були пред'явлені колишньому першому заступнику глави НАК Ігорю Діденку, екс-главі Держмитниці Анатолію Макаренку і колишньому заступнику начальника Енергетичної регіональної митниці Тараса Шепітьку.
Досудове слідство у справі завершено 18 березня 2011 р., а саму справу з обвинувальним висновком 23 березня 2011 року направлено до прокуратури м. Києва. В даний час вирішується питання про затвердження обвинувального висновку та направлення справи до суду для розгляду по суті.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас