Якими будуть подальші кроки нових власників "Укртелекому" — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Якими будуть подальші кроки нових власників "Укртелекому"

Фондовий ринок
4718
Понад 8,5 млрд. грн. доходу за 2010 рік, близько 5 млрд. грн. заборгованості перед банками, 71% ринку фіксованого зв'язку і 83% ринку послуг міжміського і міжнародного зв'язку, єдина в Україні ліцензія на розвиток зв'язку 3G і більше 80 тис. співробітників... Все це "багатство" дісталося новому власникові вітчизняного монополіста зв'язку в результаті приватизації, на завершення якої чекали близько 13 років. За цей час вартість "Укртелекому" росла і падала. Найвища оцінка була зафіксована на позначці 25 млрд. грн.
Сьогодні компанія продана за 10,575 млрд. грн. Порівнюючи капіталізацію зарубіжних компаній-аналогів, експерти заявляють, що держбюджет тільки виграв. Інша думка у представників опозиції, які оцінюють втрати державної скарбниці в $3-4 млрд. Водночас подальший пошук найбільш оптимального покупця і більш високої ціни могли б привести компанію, яка вже давно потребує інвестиції приватного власника, до повного розвалу і знецінення.
Отже, в "Укртелекому" скоро почнеться нове життя - є як мінімум п'ять базових сценаріїв майбутнього монополіста. Імовірність кожного з них можна оцінювати по-різному, але, як показує практика, найбільш близьким до реальності може виявитися мікс з усіх п'яти варіантів.
Сценарій перший. Розширення послуг
Якщо новим власникам "Укртелекому" вдасться підібрати правильний "код доступу" до тих технологій, якими сьогодні володіє компанія, вони зможуть вивести монополіста зв'язку на новий рівень розвитку. Головною перевагою перед іншими гравцями галузі є наявність в "Укртелекому" ліцензії на розвиток зв'язку 3G. За право надавати зв'язок нового покоління довгі роки боролися українські оператори мобільного зв'язку. Виграв, точніше отримав ліцензію "Укртелеком". Але чи можна розцінювати 3G-фактор як довгострокову конкурентну перевагу і підставу для переходу від втрати популярності послуг фіксованого зв'язку до просунутих мобільних послуг? Скоріше, як короткостроковий плацдарм.
Дійсно, зараз сегмент фіксованого телефонного зв'язку стагнує. За оцінками аналітиків ІК "Альтана Капітал", у 2010 році доходи "Укртелекому" від надання послуг фіксованої телефонії впали на 10%. У 2015-му доходи компанії від фіксованої телефонії складуть і зовсім близько 4 млрд. грн., що майже на 20% менше, ніж у 2009 році. Тобто настав час змінювати акценти.
Але один лише висококонкурентний ринок мобільного зв'язку не зможе генерувати для "Укртелекому" істотних грошових потоків. Якщо вірити заявам чиновників, у другій половині поточного року має відбутися тендер на продаж ліцензій 3G, потенційними покупцями яких є оператори мобільного зв'язку МТС і "Київстар". Це нівелює перевагу "Укртелекому" відносно розвитку мобільного зв'язку. "Головна загроза виходить від конкурентів, - впевнений Євген Гребенюк, старший аналітик ІК "Трійка Діалог Україна". - Якщо основні гравці мобільного ринку отримають у 2011-му ліцензії на зв'язок третього покоління, то на "Укртелеком" очікує серйозна конкуренція в мобільному сегменті. І в сегменті широкосмугового доступу, незважаючи на всі переваги монополіста, також наростає агресивний ціновий тиск з боку більш дрібних гравців".
За оцінками експертів ІК "Альтана Капітал", до 2015 року доходи "Укртелекому" від мобільного зв'язку зростуть до 800 млн. грн. Це складе не більше 10% в структурі доходів компанії. Широка абонентська мережа фіксованого зв'язку оператора створює передумови для розвитку нових видів високоприбуткових послуг (широкосмугового доступу (ШСД), кабельного телебачення і IPTV - цифрового інтерактивного телебачення), які в майбутньому можуть послужити драйвером для істотного поліпшення його фінансових результатів. Проте поки про плани розвитку даних видів послуг компанія не заявляла. Якщо простежити сьогоднішню тенденцію, можна побачити зростання кількості абонентів широкосмугового доступу оператора. Приміром, у 2010-му воно зросло на 34,4% - до 1,1 млн. чоловік. На думку аналітиків, у найближчі кілька років абонентська база "Укртелекому" буде рости в середньому на 23% щорічно і до 2015 року складе 3,2 млн. чоловік. У результаті доходи компанії від надання послуги ШСД зростуть з 1 млрд. грн. в 2011 році до 2,6 млрд. грн. в 2015-м, прогнозує аналітик ІК "Альтана Капітал" Христина Прасолова. Висока рентабельність ШПД дозволить перекрити збитковість універсальних послуг та істотно наростити прибуток.
В ІК Dragon Capital також вважають, що основним двигуном зростання доходів "Укртелекому" у майбутньому може стати розвиток послуг інтернету та мобільного телефонії, які, за розрахунками аналітиків компанії, зможуть збільшити сукупну частку в її доходи з 15% в 2009 році до більш ніж 50 % у 2015-му. Водночас зупинити падіння доходів і рентабельності фіксованої телефонії, що відчуває гостру конкуренцію з боку мобільних операторів, можна за рахунок підвищення тарифів на місцевий зв'язок (регульованих НКРЗ), а також за рахунок створення фонду універсальних послуг, який компенсував би збиткову сільський зв'язок", - зазначає Таїсія Шепетко, старший аналітик ІК.
Конкуренти готуються до посилення боротьби за споживачів. І, напевно, розуміють всі ризики конкуренції з монополістом. "У випадку з "Укртелекомом" сподіваюся, що посилення позиції компанії на ринку відбудеться не за рахунок адміністративного впливу, а за рахунок впровадження нової системи продажів, маркетингової стратегії, а також запуску нових послуг", - говорить Олександр Данченко, генеральний директор компанії "Датагруп". Втім, як вважає в.о. директора з розвитку бізнесу телекомунікаційної групи Vega Дмитро Мельченко, до того як стане відомий "справжній" власник монополіста, говорити про те, що конкурентна ситуація зміниться, передчасно. "Укртелеком" - величезна і дуже інертна організація, яка може змінитися тільки під впливом дуже потужних напрямних зусиль нових власників. Всі шанси і передумови успішно конкурувати на телекомринку у них є. Якщо власник буде ставити перед собою мету розвивати оператора, то в першу чергу ми відчуємо тиск на ринку доступу до інфраструктури (каналізації, каналах, взаємопідключення, у взаєморозрахунках) - це "швидкі" гроші, миттєвий ефект, тому даний прийом буде застосований в першу чергу", - відзначає Мельченко.
Сценарій другий. Віджати владу
"Ми будемо контролювати, як новий власник буде виконувати взяті на себе зобов'язання", - з неприхованим задоволенням повідомив Олександр Рябченко, голова ФДМУ, під час прес-конференції за підсумками підписання договору про продаж "Укртелекому".
Інвестзобов'язання, які придбав з покупкою "Укртелекому" його новий власник, займають не одну сторінку і коштують не один мільярд гривень. Тільки створення системи державної спецзв'язку оцінюють в $200 млн. Також покупець зобов'язаний протягом трьох років після приватизації не звільняти співробітників "Укртелекому", витрати на оплату праці яких на сьогоднішній день зашкалюють, якщо порівняти з західними аналогами. Причому скорочення можливі лише за згодою сторін з виплатою вихідної допомоги у розмірі 6-36 окладів залежно від стажу роботи. А це досить пристойні витрати. По-третє, до 2014 року "Укртелеком" повинен фінансувати об'єкти соцсфери в обсязі не меншому за рівень 2010-го з урахуванням інфляції. А також підтримувати відповідний рівень прибутковості, розвивати сучасні послуги зв'язку і т.п. І це не торкаючись найбільш делікатного та соціально чутливого питання - тарифів. Перебуваючи під державним крилом, "Укртелеком" був змушений тримати їх на грані або нижче за собівартість - в першу чергу з політичних причин.
Тепер, після продажу, руки розв'язані - можна все валити на приватника: і підвищення тарифів, і скорочення персоналу, і невиконання (або часткове виконання) інвестзобов'язань. Враховуючи непублічний статус нового власника "Укртелекому", вимагати від нього "всього і вчасно" за взятими на себе зобов'язаннями відомству Олександра Рябченка буде дуже непросто.
Конкуренти "Укртелекому" готуються до посилення боротьби за споживачів. І, напевно, розуміють всі ризики конкуренції з монополістом
Сценарій третій. Продаж активів частинами
Один з найбільш негативних для "Укртелекому", але при цьому і ймовірних сценаріїв розвитку подальших подій. Ділянки та будівлі, на місці яких сьогодні розташовані регіональні відділення "Укртелекому" (як правило, в центрах міст), каналізація, що належить виключно компанії, і, власне, ліцензія на 3G - це і є найбільш ліквідні активи, через які було придбано українського монополіста. Причому ліквідні як у вигляді цілісного майнового комплексу, так і окремо. "Ми вважаємо дуже ймовірним виділення із структури "Укртелекому" непрофільних та надлишкових активів, у тому числі і нерухомості. Цілком можливий і економічно обґрунтований варіант перенесення офісів і технічних служб з більш дорогої нерухомості в дешевшу з подальшим виведенням або продажем дорогої нерухомості", - підтверджує думку Володимир Клименко, директор інвестиційно-банківського департаменту ІГ "Сократ".
Серед покупців можуть виявитися як регіональні оператори ринку комерційної нерухомості, зацікавлені у будівлях "Укртелекому", так і профільні компанії. Зокрема, буквально днями з'явилася інформація про потенційний інтерес до українського ринку з боку шведської Tele2. Поки ці плани далекі від конкретизації, компанія лише доглядає потенційно цікаві активи для придбання. Але якщо враховувати, що Tele2 працює в тих же сегментах, що і "Укртелеком" - фіксованого телефонного зв'язку, надання доступу в інтернет і широкосмугового доступу, то активи українського монополіста напевно не повинні пройти повз її увагу.
Сценарій четвертий. IPO
Думка про те, що новий власник може зайнятися підготовкою "Укртелекому" до IPO, є дуже дискусійним. Одні вважають, що це в найближчій перспективі нереально - компанія занадто закредитована і отримає невелику оцінку ринку. Другі наполягають на тому, що це один з найбільш очевидних шляхів розвитку. За оцінкою аналітиків, в перспективі двох-трьох років реальні як продаж стратегічному інвестору, так і вихід на IPO. "Рішення про те, який саме варіант реалізувати, власники ухвалять швидше за все не раніше ніж років за три. І це рішення буде залежати від ринкової ситуації, яка складеться на той момент", - вважає Володимир Клименко. В ІК "Альтана Капітал" конкретизують, що варіант IPO або продажу залежить від того, хто є фактичним власником оператора. "Скоріше новий власник компанії розглядає "Укртелеком" як стратегічну інвестицію, тому цілком імовірний продаж частини акцій компанії через IPO. Розміщення доцільно проводити тільки після поліпшення її фінансових показників, що, за нашими оцінками, відбудеться не раніше 2013 року. Капіталізація при цьому може скласти 17-18 млрд. грн.", - завершує Христина Прасолова.
Сценарій п'ятий. Перепродаж
Ще рік-два тому результат приватизаційного марафону "Укртелекому" розглядався як нереальний. Передбачалося, що компанія відійде під крило якогось великого українського бізнесу (найбільш ймовірно, СКМ Ріната Ахметова), якогось іноземного стратегічного інвестора (частіше за інших називали російський "Ростелеком" і МТС).
У нинішньому вигляді "Укртелеком" їм навряд чи цікавий. "Актив не відповідає нашим інвестиційним критеріям", - говорив у грудні 2010-го президент МТС Михайло Шамолін. І його можна зрозуміти: надто висока ціна за компанію, обтяжену великою "соціалкою" і зобов'язаннями.
Але це лише поточна ретроспектива: глибока "зачистка балансу", якої компанії не уникнути, здатна кардинально змінити ситуацію і вартість оператора. Простим цей процес явно не буде: ті ж скорочення соцвидатків або підвищення тарифів - питання дуже болісні і здатні істотно зіпсувати репутацію відомої компанії. Чи то справа непублічна EPIC, чиї бенефіціари так і не відомі широкому загалу - вміння жорстко гнути свою лінію і продавлювати через владу вигідні собі рішення, не розмінюючись на критичні випади, компанія вже довела в ході приватизації "Укртелекому". Тим більше що через рік-два можна претендувати на непогану премію: "Якщо припустити, що менеджмент компанії впорається з нелегким завданням, організувавши ефективну прибуткову роботу підприємства і забезпечивши стабільне зростання доходів компанії, протягом трьох років її капіталізація може досягти $2 млрд.", - кажуть аналітики. Стратегічні інвестори з ім'ям напевно будуть не проти сплатити цю суму за "чисту" компанію без боргів і зайвих працівників. Тим більше, якщо не потрібно буде ризикувати своєю репутацією, займаючись їх звільненням.
Ірина Чернявська
За матеріалами:
Інвестгазета
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас