Економіст: Білорусь догралася до необхідності девальвації — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Економіст: Білорусь догралася до необхідності девальвації

Казна та Політика
3042
Білорусії в сьогоднішній ситуації необхідна девальвація. Таку думку висловив білоруський економіст Леонід Заїко, коментуючи останні рішення Національного банку республіки про обмеження продажу іноземної валюти імпортерам і населенню.
"Треба говорити не про економічні проблеми, а про політичні проблеми грудня 2010 року. Тоді і кандидат у президенти Ярослав Романчук, і я, і багато інших говорили про те, що монетарна політика проводиться вкрай небезпечна. Нас тоді називали "ворогами народу". А зараз ситуація розвивається так, як і прогнозувалося... Допущена принципова помилка збільшення рублевої маси і збільшення доходів населення. Зарплати лікарів і вчителів були збільшені на 35%: медсестра в поліклініці стала отримувати стільки ж, скільки професор, - майже 1,8 мільйона білоруських рублів (близько 580 доларів, - ред.).
"Порушені баланси потоків доходів, грошових (рублевих) потоків. Коли була збільшена середня зарплата до 500 доларів, то економіка цього таки не витримала. Тому сьогодні необхідна девальвація. Догралися. Необхідно встановити курс долара на рівні 3600-3700 білоруських рублів. Тоді середня зарплата повернеться до 350 доларів. Тут все абсолютно зрозуміло. піднесений добрий економічний урок. Нацбанк не фокусник і не ФРС США, надрукувати долари не може. Уряд сам створив цю ситуацію", - сказав Заїко.
На думку експерта, попит на іноземну валюту у населення спровокували не лише останні рішення Нацбанку, але і вся стратегія уряду попереднього періоду. "Можливості країни треба співвідносити з балансом доходів. За 2010 рік ми не змогли збільшити експорт. Ми отримали приріст за рахунок зростання цін не зовнішньому ринку. Ми стоїмо на місці з 2009 року. Ми не продали товарів на експорт стільки, щоб заробити достатній обсяг валюти. Вона з'явиться в обмінних пунктах тоді, коли Олександр Лукашенко продасть калійний комбінат або аналогічні підприємства. Зараз керівництву країни треба чесно зізнатися: іноземної валюти немає. І особисто я був би неабияк здивований, якби розвиток ситуації був іншим", - сказав Заїко.
На його думку, однією з проблем уряду Білорусії є "помітний дефіцит професійних економістів". У зв'язку з цим Заїко зазначив: "На жаль, в уряді Білорусі важко виявити професійних економістів. Зараз на виду тільки один економіст - віце-прем'єр Сергій Румас, який закінчив профільний вуз і отримав практичний досвід, працюючи в банку".
У вівторок білоруські та міжнародні інформагентства поширили інформацію про те, що Національний банк Білорусії відмовив комерційним банкам у продажу валюти для подальшої реалізації населенню через обмінні пункти.
У середу стало відомо про розсилку низкою білоруських банків СМС-повідомлень клієнтам і розміщення інформації на сайтах про припинення видачі валюти за пластиковими картками.
За матеріалами:
Банки.ру
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас