"Надра" залишив відгук — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"Надра" залишив відгук

Казна та Політика
1369
Банк 'Надра' змусили знову відмовитися від збільшення капіталу на 3,5 млрд грн. Вчора Держкомісія з цінних паперів та фондового ринку засумнівалася в законності додаткової емісії без участі держави і розміщення акцій без їх ринкової оцінки. Учасники ринку вважають, що вартість банку (оцінена майже в $50 млн) занижена - з метою розмиття Дмитром Фірташем часткою нинішніх акціонерів банку.
Учора банк "Надра" відкликав з Держкомісії з цінних паперів та фондового ринку (ДКЦПФР) пакет документів на реєстрацію випуску акцій, повідомив директор департаменту корпоративних відносин ДКЦПФР Анатолій Амелін. Це робить неможливим проведення додаткової емісії на 3,5 млрд грн, початок якої планувалося на 22 березня. Таке рішення тимчасового адміністратора "Надра" Валентини Жуковської виявилося вимушеним, оскільки вчора ж на порядку денному засідання держкомісії стояло питання "Про відмову в реєстрації випуску акцій ПАТ "Комерційний банк "Надра".
ДКЦПФР знайшла кілька причин для визнання документів банку "недостатніми для реєстрації випуску акцій і такими, які не відповідають вимогам законодавства". Відповідно до плану фінансового оздоровлення банку "Надра", затвердженого 7 квітня минулого року на період 2010-2016 років, статутний капітал установи повинен бути збільшений на 10 млрд грн за участю держави та австрійської компанії Centragas Holding AG. Але 18 лютого тимчасовий адміністратор подала документи на проведення додаткової емісії на 3,5 млрд грн за участю "акціонерів банку та інвесторів - Centragas Holding AG і ЗАТ "УкрГаз-Енерго". Обидві компанії пов'язані з бізнесменом Дмитром Фірташем, який обіцяв санувати банк "Надра".
Як зазначають у ДКЦПФР, тимчасовий адміністратор не надала жодного рішення про затвердження зміненого плану фіноздоровлення, ні підтвердження його погодження Нацбанком. Жуковська також не направила в держкомісію "наказ про затвердження ринкової вартості однієї простої іменної акції" банку, а лише направила "Короткий виклад основних фактів та висновків (резюме)". Згідно з ним, ринкова вартість однієї акції банку оцінена в 10 грн - це номінальна ціна. ДКЦПФР звернула увагу і на те, що акціонери банку позбавлені права участі у другому етапі емісії - з 1 по 6 квітня. На початок року 60,99% банку належали кіпрській Novartik Trading Ltd, а ще 30,74% - Manmade Enterprises Ltd.
Претензії у держкомісії є і до Нацбанку. До 21 березня він не надав їй постанову №38 про продовження діяльності тимчасового адміністратора банку "Надра" і підтвердження узгодження плану фіноздоровлення без участі держави. Повноваження адміністрації Нацбанк продовжив 11 лютого, тоді як отримав таке право тільки 16 лютого. Але навіть якби НБУ прийняв постанову вчасно, закон # 3011-VI дозволив регулятору продовжувати дію адміністрації тільки в системоутворюючому банку (зобов'язання становлять не менше 10% загальних зобов'язань банківської системи). Однак у банку "Надра" було всього 2,7% загальних зобов'язань (22,4 млрд грн).
У НБУ пообіцяли внести зміни в документи найближчим часом. "Валентина Жуковська внесе зміни до плану фінансового оздоровлення, зареєструє його і відправить у держкомісію 29 березня. Поки в банку розраховують, що їм вистачить 3,5 млрд грн, які в капітал внесе інвестор. Але якщо не вистачить, то вони звернуться до Кабміну по фінансову допомогу", - повідомило високопоставлене джерело в Нацбанку.
Старший юрист юрфірми "Астерс" Леонід Антоненко сумнівається в існуванні плану оздоровлення банку "Надра" без участі держави. "Держкомісія запросила в Нацбанку узгоджений план оздоровлення, але не отримала його. Це може означати, що плану, за яким в емісії будуть брати участь два інвестори, просто не існує, - говорить експерт.- Додаткова емісія буде проводитися на 3,5 млрд грн, хоча банку потрібно 10 млрд грн. Домовленість про виділення таких грошей може існувати на рівні телефонних дзвінків, але Нацбанк не хоче брати на себе відповідальність і офіційно обіцяти виділення 7 млрд грн".
Учасники ринку не змогли визначити вартість банку "Надра", бо для цього потрібна або оцінка акцій на біржі, або результати оцінювача. "Ні того, ні іншого немає. Останні угоди із продажу банків проходили з мультиплікатором 0,8-1 до капіталу, але такий метод непридатний до 'Надра'. Незрозуміло, що з нього можна отримати і скільки грошей потрібно вкласти, яка буде підтримка держави", - відзначає аналітик ІК Concorde Capital Микита Михайличенко. Статутний капітал банку на 1 січня становив 390 млн грн ($48,75 млн). Поодинокі угоди по 15-17 грн за акцію проходили в лютому на "Українській біржі". "Акції запропоновані інвесторам за ціною нижче ринкової, банк не може коштувати стільки з урахуванням того, що в 2010 році він був прибутковим, і тимчасовий адміністратор прийняла рішення про його оздоровлення, а не ліквідацію", - говорить Леонід Антоненко. На його думку, вартість акцій занижена до номінальної ціни у 10 грн для розмиття пакета акцій діючих акціонерів, адже вони не зможуть взяти участь у другому етапі додемісії.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас