Мінфін США заробить на іпотеці до 20 млрд доларів — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Мінфін США заробить на іпотеці до 20 млрд доларів

Нерухомість
206
Міністерство фінансів США почне в березні розпродавати свій портфель цінних паперів, забезпечених іпотекою, які були куплені під час кризи, повідомило відомство у понеділок. Ці інвестиції обіцяють бути вигідними - прибуток держави становитиме 15-20 млрд дол.
Загальний обсяг іпотечних цінних паперів, що належать Мінфіну - 142 млрд дол. Переважно це 30-річні облігації, гарантовані державними агенціями Fannie Mae і Freddie Mac. Мінфін скуповував папери в 2008-2009 роках, коли інвестори перестали довіряти інструментам, випущеним в обіг державними іпотечними агентствами через кризу на житловому ринку.
У Мінфіні розраховують продавати папери на суму близько 10 млрд дол. на місяць протягом одного року. Імовірно, папери будуть повертатися на ринок невеликими порціями щодня. "Ми будемо виходити з цих інвестицій поступово і впорядковано, щоб сприяти процесу відновлення ринку житлового фінансування", - заявила заступник міністра фінансів США Мері Міллер. При цьому у відомстві очікують, що інвестиції в цінні папери, забезпечені іпотекою, принесуть йому прибуток у розмірі 15-20 млрд дол.
"Дії Мінфіну свідчать про те, що ринок, без сумніву, відновився в порівнянні з ситуацією два-три роки тому. Крім того, зараз підходящий момент, щоб продати папери за максимальною ціною", - сказав РБК daily економіст UniCredit Харм Бандхольц. За його словами, дії Мінфіну не сильно вплинуть на ринок, тому що обсяг продажу невеликий і розтягнутий у часі. Тим не менш боргові ринки спочатку відреагували на заяву Мінфіну США негативно, тому що вона виявилася несподіваною для інвесторів. Прибутковість 30-річних іпотечних паперів зросла з 4,1 до 4,21%. Пізніше, однак, показник знову опустився нижче позначки 4,2%.
Тепер ринок чекає, коли свій пакет цінних паперів, забезпечених іпотекою, почне розпродавати ФРС. Обсяг таких інструментів на балансі Центробанку оцінювався 16 березня в 944,1 млрд дол. Однак навряд чи це станеться скоро. Раніше представники ФРС заявляли, що почнуть продавати цінні папери зі свого портфеля тільки після того, як почнуть підвищувати ставку рефінансування. Бандхольц також не чекає, що ФРС почне скорочувати свої позиції в облігаціях, забезпечених іпотекою.
Крім того, продаж Мінфіном США цінних паперів зі свого портфеля може дати американській адміністрації додатковий час, перш ніж держборг досягне встановленого граничного рівня у 14,3 трлн дол. Раніше влада країни стверджувала, що це відбудеться в період з 15 квітня по 31 травня цього року. Адміністрація перебуває в жорсткому протистоянні з конгресом у питанні підвищення цієї стелі. У Мінфіні, однак, стверджують, що початок продажів іпотечних паперів ніяк не пов'язаний з цим. "Запланований темп продажів, 10 млрд дол. на місяць, не збільшить істотно терміни досягнення Мінфіном граничного рівня боргу", - заявляють у відомстві.
За матеріалами:
РБК
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас