Часті вкладники — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Часті вкладники

Кредит&Депозит
6275
Незважаючи на зниження відсоткових ставок, все більше громадян вважають за краще зберігати свої заощадження в банках. Причому збільшуються і середні суми депозитів у перерахунку на одного вкладника.
Середньостатистичні
За даними Фонду гарантування вкладів фізичних осіб (ФГВФО), в 2010 р. в порівнянні з 2009 р. кількість банківських вкладників збільшилася на 1 млн - до 32,6 млн. При цьому середній розмір депозиту за цей же період виріс на 1,5 тис. грн. - до 7,8 тис.грн. Відзначимо, що в своїй статистиці Фонд враховує як термінові депозити, так і поточні рахунки.
Більшість опитаних Бізнесом банкірів констатують приріст середнього розміру строкових вкладів у посткризовий період. Залежно від банку цей показник становить еквівалент 40-90 тис. грн. Так, зараз середній розмір вкладу в "ВТБ Банку" перевищує 60 тис. грн., тоді коли два роки тому становив 40 тис.грн.
Як повідомив Руслан Кравець, начальник відділу депозитних продуктів "ОТП Банку" середній розмір депозитів зменшився вдвічі, проте зараз цей показник вже перевищив докризові значення.
У ПУМБі, наприклад, за підсумками першої декади березня 2011 р. цей показник становить майже 90 тис.грн., що на 53% більше, ніж у "кризовому" березні 2009 р., і на 18% більше, ніж у "докризовому" березні 2008 р.
Середній розмір внеску залежить від клієнтської політики банку. Так, у фінустанов, які більше орієнтуються на масовий сегмент, даний показник у перерахунку на одного вкладника відносно низький. Однак навіть у таких банках спостерігається приріст розміру середньостатистичного депозиту. Наприклад, в Укрсоцбанку середній розмір вкладу перевищує 57 тис.грн., що на 82% більше, ніж на початку 2008 р. У "VAB Банку" середній розмір термінових депозитів на 1 вересня 2008 р. становив 41 тис.грн., до 1 серпня 2010 р. він зменшився до 31 тис.грн., а до 1 березня 2011 р. збільшився приблизно до 39 тис.грн.
У "Піреус Банку" середній розмір строкового депозитного вкладу, як у період кризи, так і в посткризовий період, становить 40-60 тис.грн. У Банку Кіпру - близько 40 тис.грн. При цьому в самій фінустанові відзначають, що в останні півроку цей показник трохи, але все ж зростає.
Зростання розміру середнього депозиту, а також загальної кількості вкладників підтверджує й офіційна статистика. Так, за січень-лютий 2011 року вклади громадян у вітчизняні банки збільшилися на 10,6 млрд грн. Тобто можна говорити, що щомісячний приплив стабілізувався на позначці більше 5 млрд грн.
Таким чином, до 1 березня 2011 обсяг депозитів фізичних осіб досяг 282,4 млрд грн. З 10,6 млрд грн., що надійшли в банківську систему з початку року, понад 60% припадає на гривневі депозити.
Депозитна міграція
Слід зазначити, що 5 млрд грн. - це тільки щомісячний чистий приплив депозитів у систему. Водночас щомісяця з одного банку в іншій кочують по 30-50 млрд грн. Справа в тому, що щодня в масштабах великого банку закінчуються терміни десятків депозитних договорів. І вкладники вирішують дилему: продовжити депозит у цьому банку або перейти до іншої фінустанови.
Ступінь лояльності вкладників банкіри вимірюють так званим коефіцієнтом перевкладень (перерозміщенні) депозитів. Він виражається у відсотках і відображає частку вкладників, які залишили вклад у банку після закінчення депозитного договору.
За результатами перших двох місяців 2011 року коефіцієнт перерозміщення вкладів у "ВТБ Банку" склав більше 75%. З них 50% договорів були продовжені автоматично, решта переоформлені на інших умовах.
У багатьох банках діють спеціальні програми лояльності, за допомогою яких вкладників заохочують продовжувати або переоформляти депозитні договори, обіцяючи при цьому підвищену відсоткову ставку. Відзначимо, що "ВТБ Банк" у січні поточного року втратив близько 137 млн ​​грн. коштів приватних вкладників.
В "ОТП Банку" і "VAB Банку" запевнили, що у них коефіцієнт перевкладень депозитів становить 90%. З початку 2011 р. (січень-лютий) в "Піреус Банку" близько 80% депозитів були перерозміщені на більш тривалий термін.
У Банку Кіпру цей показник коливається в діапазоні 70-75%. У ПУМБі в січні вкладники переоформили 75% вкладів, термін дії яких закінчився, а от у лютому цей показник знизився до 64%.
Один з найнижчих по системі коефіцієнтів перевкладень - в Укрсоцбанку. З початку 2011 р. (січень-лютий) були переоформлені всього близько 47% депозитів населення.
Міграція вкладників між банками багато в чому обумовлена ​​величиною відсоткових ставок. Загальна тенденція ринку виражається в зниженні прибутковості депозитів.
Однак навіть у групі найбільших банків відсоткові ставки за депозитами відрізняються радикально. Наприклад, УкрСиббанк готовий платити за строковим гривневим внеском на 1 рік всього 9% річних, тоді коли банк "Фінанси та Кредит" - близько 15,5% річних.
Тарифна "вилка" за валютними вкладами ще ширша. Так, "Райффайзен Банк Аваль" пропонує за доларовим депозитом на 1 рік всього 4,15% річних, тоді коли Приватбанк і банк "Фінанси та Кредит" - 8,5% річних. Як результат: беззаперечним лідером за темпами залучення вкладів населення є ПриватБанк.
Наприклад, тільки за січень поточного року його депозитний портфель збільшився на 2,2 млрд грн. Тобто один банк забезпечив 42% приросту депозитного портфеля по системі.
До березня 2011 р. портфель коштів населення в ПриватБанку досяг 58,3 млрд грн., що становить близько 21% загального обсягу вкладів у банківській системі.
У січні в трійку лідерів по залученню внесків увійшли також держбанки - Укрексімбанк (+481 млн грн.) та Ощадбанк (+340 млн грн.). Водночас депозитний портфель Ощадбанку становить близько 20 млрд грн., що майже втричі менше, ніж у ПриватБанку.
Цікаво, що у багатьох великих банків у січні 2011 р. зафіксований відтік депозитів: Промінвестбанк - -77 млн ​​грн., Сведбанк - -76 млн грн., Укрсоцбанк - -22 млн грн. і "ОТП Банк" - -9 млн грн. Відтік спостерігався також у проблемних "Надра Банку" (-149 млн. грн.) Та Укргазбанку (-144 млн грн .).
Перевірка на гнучкість
Найбільш сильно до міжбанківської міграції схильні кошти, що розміщуються на так званих гнучких депозитах, - з можливістю вільного зняття і поповнення. Подібні продукти є в більшості банків. При цьому гнучкі депозити користуються популярністю серед вкладників.
За оцінками Антона Шаперенкова, директора департаменту маркетингу роздрібного бізнесу "VAB Банку", в середньому по ринку частка депозитів, розміщених на так званих ощадних рахунках, становить 20-24%. Даний показник сильно змінюється в залежності від банку.
Наприклад, в "ОТП Банку" на кінець лютого частка гнучких депозитів досягла 40%, що в абсолютному вираженні еквівалентно 1,55 млрд грн. У "ВТБ Банку" портфель гнучких депозитів складає більше 500 млн грн., або 12% загального портфеля коштів фізичних осіб.
При цьому середня терміновість гривневих вкладень за гнучкими депозитами - більше одного року, валютних вкладень - близько півтора років. В Укрсоцбанку частка таких вкладів у загальному портфелі пасивів фізичних осіб становить 12%, що в абсолютному вираженні відповідає 1,2 млрд грн.
Показово, що частка гнучких вкладів постійно збільшується. Так, в ПУМБі за останній рік (березень 2011 р. до березня 2010 р.) частка коштів на гнучких депозитах збільшилася з 7,3% до 13,9%.
Аналогічна динаміка спостерігається в "Піреус Банку": на 1 вересня 2010 р. частка гнучких депозитів становила 22% загального обсягу залучених коштів фізичних осіб, а на 1 березня 2011 р. - 27%.
Аналогічна частка гнучких депозитів у Банку Кіпру. Діапазон ставок за гнучкими депозитами серед найбільших банків також вражає: 5-12% річних у гривнях і 3-7% річних - у доларах.
Фірма гарантує
За даними ФГВФО, на початок 2011 99,3% всіх вкладів (у кількісному вираженні) відкриті менш ніж на 150 тис.грн., тобто в повному обсязі гарантовані державою. Водночас банкіри наводять скромніші дані. Наприклад, в ПУМБі гарантією Фонду захищені 92% вкладів (за кількістю), тоді коли за обсягом коштів на ці внески припадає тільки 34% всього депозитного портфеля. Тобто дві третини депозитів, розміщених у банку, не захищені гарантіями Фонду.
Цікаво, що минулого тижня Нацбанк запропонував своїм підопічним активніше впроваджувати механізм добровільного страхування вкладів, розмір яких перевищує 150 тис.грн.
Проте основне питання одне: хто буде оплачувати вартість страховки? Навряд чи варто очікувати, що банки виявлять бажання страхувати внески за свій рахунок. Тому поки вкладники можуть орієнтуватися тільки на державні гарантії.
Найчастіше фінустанови декларують, що гарантіями Фонду покриваються 95% всіх розміщених депозитів (у кількісному вираженні). Так йдуть справи в "ОТП Банку", Укрсоцбанку, "VAB Банку", Банку Кіпру.
Частка термінових вкладів, які захищені гарантіями ФГВФО у повному обсязі, у "ВТБ Банку" складає більше 93%. А от у "Піреус Банку" даний показник перебуває на рівні 90%.
Банкіри не очікують на значні зміни на депозитному ринку в разі введення заборони на дострокове розірвання депозитних договорів. За даними банків, в нормальній ситуації (за відсутності паніки) до дострокового розірвання термінових депозитних договорів вдаються близько 5% вкладників.
"Якщо даний показник є стійким (стабільно тримається в цих межах), то він прийнятний з точки зору якості управління портфелем пасивів фізичних осіб", - запевняє Олена Малинська, голова правління Енергобанку.
Так чи інакше, в "VAB Банку" рівень дострокового розірвання з місяця в місяць коливається в діапазоні 3-5%. У "ВТБ Банку" частота випадків дострокового зняття депозитів не перевищує 4%. У Банку Кіпру кажуть, що вкладники достроково розривають депозити вкрай рідко (1-3% договорів).
"Вкладники воліють чекати на закінчення терміну дії договору, не допускаючи застосування штрафних санкцій при достроковому розірванні, тому що термін цей невеликий. До того ж відсоткові ставки за знову укладеними договорами будуть істотно нижчими", - пояснює Ганна Макаренко, начальник управління розвитку продуктів Банку Кіпру.
У зв'язку з цим слід підкреслити, що у разі вилучення вкладу раніше за термін банки перераховують вкладникам відсотковий дохід за заниженими ставками. Причому в різних банків рівень "заниження" різний: одні заплатять вкладникові виходячи зі ставки з поточного рахунку (1-3% річних), інші - виходячи з половини початкової відсоткової ставки.
Прогнози
Як би там не було, банкіри мають намір надалі знижувати відсоткові ставки за депозитами, що, втім, на їхню думку, не позначиться на динаміці приросту депозитного портфеля.
"Ставки цього року можуть "просісти" ще на 1-2% у всіх валютах. Водночас очікуються приріст депозитного портфеля банківської системи та збільшення середнього терміну розміщення коштів", - вважає пан Кравець. При цьому учасники ринку визнають, що вже зараз прибутковість депозитів невелика.
"Ставки за депозитами вже перебувають на досить низькому рівні", - констатує Олена Заіц, керівник управління підтримки продажів "Піреус Банку".
За словами Ганни Макаренко, можливо, найближчим часом частина портфеля гнучких вкладів усе-таки перейде в сегмент термінових депозитів.
Тим не менш докризові пропозиції депозитів строком на 18-36 місяців навряд чи будуть користуватися популярністю. Втім, не виключено, що банки спробують впроваджувати плаваючі ставки за депозитами населення.
"Можна очікувати на впровадження плаваючих ставок за строковими вкладами на більш тривалий термін - від 12 місяців", - резюмує Макаренко.
Володимир Буданов, заступник директора департаменту роздрібних продуктів "ВТБ Банку"
- У II і III кварталі 2011 р. можливе незначне підвищення відсоткових ставок за довгостроковими вкладами у національній валюті. Водночас зниження ставок буде спостерігатися за короткостроковими вкладами, а також депозитами у валюті.
Що стосується терміновості депозитного портфеля, то тут продовжиться збільшення частки довгострокових депозитів зважаючи на максимальний рівень доходності за такими внесками. Вкладники готові розміщувати кошти на більш тривалі строки вже зараз.
Частка вкладів строком на рік і більше перевищує 70% депозитного портфеля "ВТБ Банку". Втім, у зв'язку з ініціативою НБУ про можливість введення заборони на дострокове вилучення депозитів не виключений незначний ситуативний переділ депозитного портфеля в бік короткострокових вкладів.
Найбільш популярними серед вкладників будуть депозити без можливості поповнення та зняття, з виплатою відсоткового доходу по закінченню терміну дії вкладу. Цей вид вкладів буде масовим, оскільки за такими вкладами ставки завжди максимальні.
Валерій Пацуй, керівник департаменту стратегічного розвитку і маркетингу роздрібного бізнесу ПУМБ
- У 2011 р. вклади приватних клієнтів в банківську систему покажуть 30%-вий приріст в доларах і гривнях і приблизно 20%-ний - у євро.
При цьому середня терміновість за депозитами значно збільшиться - з 7 до 10 місяців у національній валюті (що майже відповідає докризовим показникам) і з 6 до 10 місяців - у доларах і в євро (що також наближається до докризових показників).
Що стосується динаміки відсоткових ставок, в 2011 р. ми прогнозуємо їх зниження на 0,1-0,2 п.п. на місяць по долару і євро і на 0,1-0,3 п.п. на місяць - по гривні.
Антон Шаперенков, директор департаменту маркетингу роздрібного бізнесу "VAB Банку"
- Найбільш популярними в поточному році будуть депозити на 7-9 місяців, хоча найбільшу прибутковість банки будуть пропонувати за депозитами в гривнях на 12-13 місяців. Найменш дохідними залишаться короткострокові вклади в євро.
Великого і різкого зниження відсоткових ставок в 2011 р. ми вже не побачимо. Падіння складе всього 1-1,5 п.п. за внесками у гривнях і близько 0,5 п.п. - за внесками у валюті.
Дмитро Гриньків
За матеріалами:
Бізнес
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас