Штрафи Податкового кодексу зросли у 170 разів — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Штрафи Податкового кодексу зросли у 170 разів

Казна та Політика
2754
Останній тиждень вся "самозайнята" країна відстояла в чергах в місцеву податкову інспекцію. Адже з березня фізичні особи-підприємці, які працюють на "спрощенці", змушені були перейти на щомісячну звітність перед фіскалами. Тобто, якщо раніше ПП-шники ("фізики") з'являлися в Податковій раз на квартал, тепер повинні це робити раз на місяць. І останній день для такої здачі закінчився вчора ввечері.
Справа в тому, що в новоспеченому Податковому кодексі передбачалося: підприємці повинні щомісячно подавати податкову декларацію про доходи фізосіб. Мова йде навіть не стільки про самого підприємця, скільки про "доходи" працівників, яких він наймає. Якщо "найм" відсутній - все одно декларацію потрібно подати. З прочерками.
Раніше ця норма експертами і підприємцями була проігнорована - Мін'юст і Податкова довго не могли погодити форму звітності. Але компроміс був знайдений, за українською традицією, саме в найнесподіваніший момент. І кілька мільйонів "спрощенців" змушені були вишикуватися біля дверей місцевих податкових інспекцій.
"Всі лають тепер податківців. Але ми залишилися через цю норму без вихідних. Але не треба нервувати - у Кодексі передбачено, що штраф за порушення буде 1 гривня - до першого липня", - розповів "Коментарям" представник Державної податкової служби.
Правда, багато підприємців кажуть, що отримали від Податкової роз'яснення, згідно з яким, штраф за нездачу декларації складе від 10 до 30 неоподатковуваних мінімумів.
"Я багато часу проводжу в Інтернеті, тому що у мене Інтернет-магазин галантереї. Але я нічого не чула про перехід для нас на щомісячну звітність. І якби не Ваш дзвінок - я б про це і не дізналася. Хоча мені вже сказали товариші, що штрафи за нездачу декларації далеко не одна гривня, як обіцяв Азаров", - розповіла "Коментарям" підприємець Ольга Сухорук.
"Таке дублювання звітності - просто ідіотизм. І за нього розплачуються як підприємці, так і працівники Податкової. І зараз нам пояснюють, що за відсутність вчасно поданої декларації штраф буде від 170 гривень. При тому, що автори Податкового кодексу нам розповідали, що штраф буде - 1 гривня. Я ще хотіла ось у авторів Кодексу запитати: а які втрати держави від понаднормової роботи податківців?", - заявила "Коментарям" Глава Вінницького міського об'єднання приватних підприємців "Центр" Алла Алексенцева.
"Багато підприємців в останній день тільки дізналися, що необхідно подавати декларацію. Їм всім загрожує штраф 170 гривень. Дня початку. У Податковому кодексі йдеться, що штрафи будуть лише 1 гривня до літа. Але тут набирає чинності Адміністративний кодекс. А там вже передбачений істотний штраф", - розповіла "Коментарям" голова "Чернігівської профспілки підприємців" Олена Варнакова.
Як спрогнозували виданню у Всеукраїнському центрі сприяння підприємницькій діяльності, близько 30% "спрощенців" з різних причин не встигнуть подати декларацію про доходи фізосіб. А значить, потрапляють вже під дію Адміністративного кодексу. Адже обіцяна 1 гривня штрафу - це неправильно поданий звіт (декларація). Таким чином, за логікою законодавства, підприємець занижує своє податкове зобов'язання. Тому такій людині ще дається право подати "уточнюючий звіт".
Тому найкращий варіант, на думку багатьох підприємців, подавати "пустушку" замість реальної декларації. Таким чином реагуючи на чергову "пустушку" Податкового кодексу.
"Мені здається, що всі ці автори Податкового кодексу просто спеціально провокують підприємців на черговий майдан. Іншими словами цей безлад не пояснити", - обурюється Олена Варнакова.
За матеріалами:
Коментарі
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас