Fitch: Катастрофа в Японії вплине на перспективи атомної енергетики в EMEA — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Fitch: Катастрофа в Японії вплине на перспективи атомної енергетики в EMEA

Казна та Політика
250
Питання безпеки, що виникли у зв'язку з ситуацією на японських АЕС після землетрусу і цунамі 11 березня, приведуть до ще більш ретельного вивченню нових пропозицій щодо атомних станцій у регіоні Європа, Близький Схід і Африка (EMEA), вважають експерти міжнародного рейтингового агентства Fitch Ratings.
Крім того, негативне громадське сприйняття цієї галузі також, ймовірно, вплине на державну політику в регіоні стосовно як вже існуючих АЕС, так і дозволів на будівництво нових станцій, які в даний час перебувають на розгляді. Як наслідок Fitch вважає, що такий розвиток ситуації може в майбутньому надати негативний вплив на кредитоспроможність власників АЕС і постачальників технологій.
Після аварії на АЕС у Японії Німеччина першою серед країн EMEA оголосила про зміни у своїй політиці, які можуть мати далекосяжні наслідки.
Fitch вважає, що в короткостроковій перспективі фінансовий вплив з боку оголошеного урядом Німеччини тримісячного мораторію на продовження термінів експлуатації АЕС в основному буде згладжено компаніями E.ON AG ("A"/прогноз "стабільний"), RWE AG ("A+"/прогноз "стабільний") і EnBW Energie Baden Wuertemberg AG ("A"/прогноз "стабільний") за рахунок оптимізації структури генеруючих потужностей.
У той же це було зроблено на фоні негативного впливу від закриття 7 з 17 АЕС. Також існує ризик того, що оператори АЕС в Німеччині, де нещодавно був введений податок на ядерне паливо, не зможуть отримати переваги за рахунок продовження термінів експлуатації станцій. Fitch вважає, що потенційна повна заборона на продовження термінів експлуатації АЕС буде мати негативні наслідки для кредитоспроможності підприємств галузі в Німеччині, які перебувають у середині процесу коркетування своїх середньострокових стратегій у зв'язку з введенням податку на ядерне паливо.
Агентство вважає, що Франція, швидше за все, продовжить проводити існуючу політику щодо атомної енергетики, і компанія EDF ("A+"/прогноз "стабільний"), ймовірно, не зазнає жодних змін у своїй діяльності в країні. Проте на міжнародний бізнес компаній EDF, GDF Suez і Areva може бути надано негативний вплив внаслідок подій у Японії.
На сьогоднішній день Великобританія і Швейцарія призупинили видачу дозволів за новими АЕС до закінчення додаткового розгляду заходів безпеки. Фінляндія і Болгарія також планують обговорити питання безпеки. Це вплине на будівництво 18 нових електростанцій. Росія, Нідерланди, Польща, Швеція і Чехія підтримали свою політику в галузі атомної енергетики, підтвердивши, що вони будуть здійснювати плановане будівництво нових АЕС. У той же час на цих проектах все одно можуть позначитися нові загальногалузеві вимоги щодо безпеки на додачу до потенційної затримки будівництва.
В даний час Fitch очікує на суттєве сповільнення будівництва нових атомних потужностей у зв'язку зі зміною регулятивних вимог та заходів безпеки, що затримає процес сертифікації та видачі дозволів. Додаткові витрати на дотримання нового регулювання будуть не єдиною статтею збільшення будівельного бюджету. Неможливість захиститися від збільшення проектних витрат у зв'язку з конструктивними змінами також може підвищити будівельний ризик і потребуватиме більш сильних гарантій від генеральних підрядників і власників станцій в ролі згладжуючих факторів. Крім того, будь-яка компанія, яка планує побудувати нову атомну станцію, повинна буде переглянути свої плани, оскільки правила, ймовірно, зміняться, і буде складніше досягти мінімальної прийнятної прибутковості з урахуванням переоцінки кредитних ризиків і потенційної недостатності гарантій щодо проектів.
В даний час в різних країнах розглядається будівництво додатково 500 атомних станцій, у тому числі понад 130 в Європі, а основної частини інших - близько 350 станцій - в Азії. У світі триває будівництво близько 60 станцій на додачу до більш ніж 400 діючих АЕС, що генерує приблизно 15% від загального обсягу виробленої у світі електроенергії.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас