Депозити застрахують примусово — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Депозити застрахують примусово

Кредит&Депозит
1782
Національний банк в офіційному повідомленні висловив готовність сприяти розширенню практики страхування довгострокових (більше одного року) гривневих і валютних депозитів фізосіб, а також їхніх депозитів у банківських металах. На думку регулятора, страхування повинне поширюватися на депозити, сума яких перевищує захищені Фондом гарантування вкладів 150 тис. грн.
Кількість внесків понад 150 тис. грн. в банківській системі може бути в районі 5%, проте в обсягах такі внески можуть зайняти до 30% від усіх депозитів населення. Ймовірно, незахищеність таких великих сум і бентежить НБУ. "З метою підвищення захищеності банківських вкладів і посилення таким чином довіри до банківської системи НБУ виступає з ініціативою запровадження такого додаткового інструменту захисту довгострокових депозитів, як страхування", - пояснив свою позицію Нацбанк. При цьому НБУ вважає за доцільне впровадження такої практики і для юросіб. Для мотивації банків у цьому напрямі регулятор навіть готовий обговорити можливість введення певних стимулів.
Втім, експерти вважають, що особливої користі вкладники від практики страхування депозитів не матимуть. По-перше, витрати на страхування сум депозитів все одно будуть перекладені на плечі вкладника. По-друге, кількість страхових компаній, які достатньо капіталізовані для здійснення такого виду страхування, досить обмежена. "Якщо на плечі банків ляже сплата страховки за гарантію депозиту, це автоматично знизить ставку, яку банк готовий запропонувати вкладнику", - попереджає Руслан Кравець, начальник відділу депозитних продуктів "ОТП Банку".
Страховий внесок, таким чином, буде автоматично закладатися в рівень відсоткової ставки і зменшувати її. До слова, заплатити за страхування ризиків доведеться 0,5-2,5% від суми вкладу, що напевно не сильно вразить вкладника. При цьому ніхто ж не скасовував банкрутства страхових компаній. "Вкладник, як правило, сам вибирає банк, який йому підходить за рівнем надійності. При цьому виробляти додаткову оцінку рівня надійності страхової компанії він навряд чи буде", - відзначає генеральний директор Platinum Bank Грег Краснов.
Як вважають банкіри, фізособам буде легше скористатися простим розкладанням яєць у різні кошики. "Оптимальним варіантом мінімізації ризиків є диверсифікація вкладів шляхом розміщення кількох депозитів у декількох фінустановах", - радить начальник управління методології та розробки банківських продуктів Єврогазбанку Костянтин Кононенко. Тобто в кожен банк розмістити на депозиті не більше 150 тис. грн., які й так гарантовані державою у випадку банкрутства фінустанови.
Представники страхового ринку, звісно, не проти отримати стабільне джерело премій, однак і самі зізнаються, що прийняти на себе ризики зі страхування депозитів можуть дуже небагато компаній. "Об'єктивно кажучи, таким видом страхування повинні займатися великі компанії з високим рівнем капіталізації", - пояснює заступник голови ради Ліги страхових організацій Олександр Зальотов. На його думку, капіталізація такої компанії має бути хоча б на рівні 500 млн. грн. А таких страховиків в Україні, мабуть, набереться не більше десятка.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас