Землетрус у Японії не вплинув на рішучість ЄЦБ підвищити ставки найближчим часом — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Землетрус у Японії не вплинув на рішучість ЄЦБ підвищити ставки найближчим часом

Казна та Політика
413
Економічні наслідки викликаної землетрусом і цунамі техногенної катастрофи в Японії не зможуть переконати керівництво Європейського центрального банку (ЄЦБ) у тому, що основну загрозу для економіки регіону на даний момент становить інфляція, пише The New York Times, посилаючись на думку економістів.
Газета відзначає, що раніше в цьому місяці представники ЄЦБ практично пообіцяли підвищити ключову відсоткову ставку з нинішнього мінімального за всю історію рівня вже за підсумками засідання в квітні.
Експерти кажуть, що прямий вплив катастрофи в Японії на економіку Європи не буде дуже великим. З іншого боку, повномасштабна ядерна криза укупі з підвищенням на тлі подій на Близькому Сході і в Північній Африці цін на енергоносії можуть остаточно залякати європейських споживачів, які й без того не довіряють економіці.
"Дослідження показують, що люди не вважають, що ситуація покращилася", - відзначає професор економіки Graduate Institute в Женеві Шарль Віплош. - Люди відчувають себе під загрозою".
Аналітики очікують від квітневого засідання ЄЦБ підвищення ставок на 0,25 в.п., яке стане першим у цілій низці, в кінці якої ставка опиниться на позначці в 2% до кінця 2011-го або на початку 2012 року.
Навіть до початку подій в Японії багато економістів вважали підвищення ставок на даному етапі не надто вдалою ідеєю, заявляючи, що такий крок посилить і без того незавидне становище периферійних країн, які вже зараз не можуть залучати на відкритих ринках фінансування в необхідному обсязі і за прийнятними ставками. Крім того, підвищення ставок ударить по тих європейцях, у яких розмір платежів за іпотечними кредитами прив'язаний до ставки Центробанку.
Деякі експерти побоюються, що ЄЦБ може повторити ту ж помилку, яку він допустив у липні 2008 року, коли під час вже розпочатої кризи банк несподівано прийняв рішення про підвищення ставки на чверть відсоткового пункту - до 4,25%. Вже в жовтні політика була різко змінена і до травня 2009 року ставка опустилася до рекордно низького рівня в 1%, де і перебуває до цього дня.
Банк може передумати, якщо негативний вплив подій в Японії виявиться значнішим, ніж очікується зараз. У той же час керівництво ЄЦБ може, навпаки, прийняти рішення про необхідність негайних і рішучих дій, щоб запобігти подальшому прискоренню темпів інфляції на тлі нестачі товарів з Японії.
Раніше президент ЄЦБ Жан-Клод Тріше здивував інвесторів, повідомивши про готовність Центробанку єврозони підвищити відсоткові ставки з рекордного мінімуму вже в квітні, щоб стримати зростання цін у регіоні.
Інфляція в єврозоні складе в середньому 2,3% в цьому році і 1,7% в 2012 році, прогнозує ЄЦБ, який таргетує інфляцію на рівні 2%.
Разом з тим деякі економісти вважають, що поки занадто рано говорити про необхідність підвищення вартості кредитування в єврозоні. Занадто швидке збільшення відсоткових ставок у єврозоні може підірвати відновлення економіки в низці країн регіону, стверджує Нуріель Рубіні, який передбачив світову фінансову кризу 2008 року.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас