Штрафи за порушення країнами ЄС пакту стабільності підуть у Європейський фонд фінансової стабільності — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Штрафи за порушення країнами ЄС пакту стабільності підуть у Європейський фонд фінансової стабільності

Казна та Політика
185
Штрафи, що стягуються з держав Євросоюзу за порушення співвідношення дефіциту бюджету до ВВП, а також з членів єврозони за дисбаланси в економіках, будуть направлятися в тимчасовий Європейський фонд фінансової стабільності (ЄФФС) і потім у постійний Механізм фінансової стабільності (МФС). Таке рішення прийняли у вівторок члени Екофіну (Ради з економічних та фінансових питань ЄС).
ЄФФС обсягом 440 млрд євро буде існувати до середини 2013 року, йому на зміну прийде МФС обсягом 500 млрд євро. Проте розміри фондів та схеми їх наповнення зараз обговорюються владою ЄС. Обидва інструменти необхідні для допомоги, в першу чергу держав єврозони, які опинилися в скрутному фінансово-економічному становищі.
Екофін у вівторок схвалив вересневі пропозиції Єврокомісії щодо реформи Пакту стабільності та зростання. Передбачається, що країни, чиє співвідношення держборгу до ВВП перевищує 60%, повинні будуть покласти на спеціальний безвідсотковий депозит 0,2% ВВП. Його сума в разі невиконання приписів щодо виправлення ситуації з держборгом буде вважатися штрафом.
Поправки також запроваджують механізм боротьби з надмірними економічними дисбалансами. В ЄС будуть регулярно проходити оцінки економіки кожної з країн на предмет наявності внутрішньої розбалансування. У разі її виявлення держава повинна буде прийняти «план корекції» з конкретними часовими рамками. Влада ЄС зможуть накладати штраф за невиконання щорічного плану корекції на держави, що входять в зону євро, у розмірі 0,1% ВВП.
За матеріалами:
РІА Новини
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас