Названо три головні загрози світовій економіці — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Названо три головні загрози світовій економіці

Казна та Політика
2313
На думку експертів, світову економіку можуть обвалити нафтова, грошова і боргова проблеми.
Якщо відновлення економіки не буде підірвано стрибком цін на нафту сьогодні, то в недалекому майбутньому воно, ймовірно, закінчиться масштабною борговою кризою, пише Дело.
Нафта. Саудівська Аравія останнім часом, незважаючи на небажання ОПЕК у цілому втручатися в ситуацію на ринку, вже збільшила видобуток. Якщо їй та іншим країнам доведеться повністю замістити поставки Лівії, у ОПЕК залишаться вільні потужності приблизно ще на 3 млн. барелів на день. Але поширення кризи на інші країни може призвести до стрибка цін. Якщо близькосхідна криза порушить видобуток в Саудівській Аравії, ціни можуть стрибнути ще вище.
Борги. Породжена кризою загроза суверенних дефолтів теж залишається актуальною. Історія свідчить, що за банківською кризою йде криза державного боргу, зазначає професор Гарвардського університету Кеннет Рогофф, який склав базу даних фінансових криз з XIII ст. Він вважає, що так буде і цього разу, хоч і не береться сказати, коли це станеться. США з їх боргом у 93,2% ВВП в 2010 фінансовому році перебувають в нестійкому становищі. "Показники Греції просто неймовірні. У Португалії вони дуже високі, Ірландія виглядає як Ісландія. Угорщина, Україна, Румунія, країни Балтії, особливо Латвія, - всі вони дуже вразливі. Вони отримують значну допомогу від МВФ, але це не може тривати нескінченно", - вказує Рогофф. Боргову проблему просто перемістили, приватний борг перетворили на державний, пояснює професор Політехнічного інституту Нью-Йоркського університету Нассім Талеб. Уряди завжди використовували інфляцію, щоб знецінити держборг і полегшити його погашення, вказує Девід Фуллер, видавець інвестиційного бюлетеня Fullermoney. Фабер і Талеб вважають, що в довгостроковій перспективі США чекає підвищена інфляція. У Великобританії, до речі, у якої держборг становить 76,7% ВВП, вона вже перевищує 4%.
Гроші. Сьогодні в кризі опинилася не лише система державних фінансів, а й сама фінансова система. Гігантська грошова емісія, що триває вже не перший рік і яка охопила не одну країну, знецінює паперові гроші, необхідна реформа світової грошової системи, вважають експерти. Попередні глобальні кризи призводили до таких реформ. Як альтернатива паперовим грошам в останнє десятиліття все активніше пропонується золото. Золото, ціна якого зростає вже 10 років, стало альтернативним монетарним активом, визнав наприкінці минулого року президент Світового банку Роберт Зеллік.
Пошук інвесторами альтернативи ослабленим валютам розвинених економік говорить про необхідність реформ, які могли б забезпечити економічне зростання і збалансувати глобальну економіку. Світ рухається до створення нової системи, в якій долар буде лише однією з основних резервних валют з гнучкими обмінними курсами, сказав Зеллік.
Нагадаємо, що Україна потрапила до списку 18 країн, яким загрожує дефолт. Відповідний перелік подібних країн оприлюднило американське видання Business Insider.
За матеріалами:
Діло
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас