Moody's: Бюджетна криза Японії поки не загрожує — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Moody's: Бюджетна криза Японії поки не загрожує

Казна та Політика
288
Землетрус більше, ніж очікувалося, вплине на стан японської економіки, але поки бюджетна криза державі з третьою по величині економікою світу не загрожує. Таку точку зору висловив в інтерв'ю агентству Reuters старший віце-президент агентства Moody's Том Берн.
За його словами, на цей раз загиблих буде більше, ніж після землетрусу в Кобі в 1995 році (тоді загинули близько 6,5 тис. осіб). "Однак, якщо і фінансові збитки виявляться більшими, тоді ситуація дійсно серйозна і наслідки можуть бути жахливими", - підкреслює експерт, нагадуючи, що в 1995-му стихія обійшлася Японії в 100-150 млрд доларів.
Щоправда, навіть незважаючи на такі величезні втрати, фіскальну кризу країні поки не загрожує, вважає Берн. "Поки ми бачимо, що ринки з готовністю кредитують японський уряд", - говорить він. Однак, на думку агентства, Японії доведеться збільшити цього року обсяги запозичення (поки що цей показник очікується на рівні 537 млрд. доларів), щоб залучити фінансування для відновлення країни після землетрусу і цунамі. Крім того, через катастрофи повинні зрости ризики для інвесторів, що неминуче призведе до збільшення ставок за держоблігаціями.
Говорячи про суверенний рейтинг Японії, Берн зазначив, що Moody's поки не збирається його знижувати. "Прогноз по рейтингу все ще "негативний", і ми не збираємося поки змінювати ні рейтинг, ні прогноз по ньому. Ми вважаємо, що найближчим часом влада Японії зможе впоратися зі своїми бюджетними проблемами", - говорить експерт, нагадуючи, що останній раз Moody's змінювало прогноз щодо рейтингу країни минулого місяця - тоді прогноз був переглянутий зі "стабільного" на "негативний".
Єдине, що викликає занепокоєння експертів Moody's - як впораються з наслідками землетрусу енергетичні, нафтопереробні та страхові компанії. Японські банки, на думку Берна, швидше за все, не дуже постраждають від стихійного лиха, в той час як курс ієни в середньостроковій перспективі зміцниться, оскільки влада Країни сонця, що сходить будуть активно залучати фінансування для відновлення країни.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас