Інвестори оцінили Україну — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Інвестори оцінили Україну

Казна та Політика
1691
Європейська бізнес-асоціація в одинадцятий раз порахувала так званий індекс інвестиційної привабливості України. Висновок невтішний, але і небезнадійний.
Якщо в попередніх оцінках індексу часто в ролі позитивного тренда лідирувала "стабільність", то цього разу в першому кварталі 2011 р. найбільшу кількість позитивних відгуків інвесторів зібрало "введення Податкового кодексу" - 13%. "Стабільність" змістилася на другу позицію - 8%.
Втім, у негативній номінації також переміг "Податковий кодекс" - 37% опитаних експертів знайшли в наслідках його прийняття більше негативних моментів. Оцінюючи позитивні і негативні зміни, які відбулися в інвестиційному кліматі протягом останніх трьох місяців, більшість експертів (53%) також схиляються радше до негативних оцінок.
При цьому очікування щодо інвестиційного клімату майбутніх періодів як в Україні в цілому, так і в основних галузях, у яких працюють підприємства інвесторів, залишилися без змін і мають більш низькі оцінки в порівнянні з іншими компонентами індексу (3,2 і 3, 1 бала відповідно).
За словами керуючого директора ІК Dragon Capital, президента правління ЄБА Томаша Фіали, члени асоціації оптимістично сприймають макроекономічну стабілізацію, консервативну фіскальну політику і намір уряду просувати заплановані реформи. "Втім, компанії-члени ЄБА залишаються надзвичайно незадоволені рівнем корупції і відсутністю верховенства права. Квотування експорту, податковий тиск і впровадження Податкового кодексу поки обмежують наш оптимізм", - зазначив він.
Посилення корупції залишається другий сильною негативною тенденцією. На зростання корупції та бюрократії вказує левова частка опитаних - 23% (16% під час попередньої хвилі вимірювань, - ред).
Наступні за поширеністю нарікання стосуються погіршення ситуації з митницею (як з небездоганним законодавством, так і з митними процедурами) і продовження тиску з боку державних структур.
Щодо семи ключових проблем, які були підняті ЄБА у контексті взаємодії бізнесу і влади, ситуація залишається в цілому несприятливою. На думку опитаних, реформування судової системи і корупція є найбільш проблемними зонами: 84% і 79% експертів відповідно оцінюють ситуацію в цих сферах як однозначно або скоріше несприятливу.
"Цілком очевидно, що основною проблемною зоною, яку потрібно терміново вирішувати уряду, є подолання корупції, тому що кількість респондентів, які відзначають погіршення в цьому питанні, вражає. Також актуальними є питання реформи митних органів та судової системи. Врегулювання цих двох питань буде сприяти розвитку економічного потенціалу України", - зазначив генеральний директор компанії "Данон Україна", голова молочного комітету ЄБА Даріо Маркетті.
Кепські справи і з земельною реформою, відшкодуванням ПДВ, спрощенням митних процедур і технічними бар'єрами в торгівлі. Лише валютне регулювання, яке оцінюється експертами зовсім нейтрально, отримало трохи вищі бали в порівнянні з іншими питаннями.
Серед коментарів, які вперше з'явилися в процесі оцінювання, варто відзначити тиск на опозицію, введення експортних квот, рейдерство та ін. Серед інших змін, зокрема, вказувалися (одиничні відповіді) непрозорість реформ, "замовні" тендери і погіршення іміджу країни на міжнародній арені.
"Незначне зростання показників індексу в першому кварталі поточного року супроводжується великою кількістю зауважень інвесторів, що відносяться до широкого спектру проблем. Незважаючи на слабку тенденцію зростання поточних оцінок клімату, інвестори серйозно стурбовані якістю змін, що відбуваються і їх впливом на інвестиційну привабливість країни в майбутньому", - резюмує директор агентства InMind Олена Попова.
Індекс розраховується кожні півроку на основі моніторингу оцінок інвестиційного клімату України першими особами компаній-членів ЄБА. На цей раз опитано було 91 керівника. Індекс являє собою середнє арифметичне експертних оцінок, даних з п'яти питань: "Як ви оцінюєте інвестиційний клімат в Україні?", "Як ви оцінюєте поточний інвестиційний клімат для вашої компанії в порівнянні з попередніми трьома місяцями?", "Які ваші очікування щодо інвестиційного клімату в Україні на наступні три місяці?", "Чи прибутковим, на ваш погляд, буде для нових учасників ринку інвестування в Україну протягом наступних трьох місяців?" і "Які ваші очікування щодо бізнес-середовища у вашій основній сфері діяльності на наступні три місяці?"
Для оцінки інвестиційного клімату була використана 5-бальна шкала, де 1 - нижча оцінка, а 5 - найвища. За результатами першого кварталу 2011 р. індекс досяг значення 3,40 в порівнянні з 3,28 в кінці 2010 р. Поточні зміни індексу відбулися за рахунок зростання оцінок поточного інвестиційного клімату на 0,2 бала до 3,7, а також зміни клімату за попередні 3 місяці на 0,2 бали - до 3,6. Крім того, прибутковість для нових учасників ринку в наступні три місяці оцінюється в 3,4 бала (+0,2).
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас