Японська влада попередила про можливість нового вибуху на АЕС "Фукусіма-1" — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Японська влада попередила про можливість нового вибуху на АЕС "Фукусіма-1"

Казна та Політика
2087
Японська влада попередила про можливість ще одного вибуху на АЕС "Фукусіма-1", передає РБК з посиланням на ВВС.
Мова йде про третій реактор, на якому відмовила система охолодження. При цьому поки не відомо, чи існує загроза вибуху на другому реакторі, де, можливо, почалося часткове руйнування паливних стрижнів.
На брифінгу генеральний секретар кабінету міністрів Японії Юкіо Едано доповів про те, що на третьому блоці АЕС вдалося підняти рівень води і процес охолодження реактора налагоджується. Однак за його словами, є вірогідність, що водень піднявся до стелі блоку і може статися вибух, який стався напередодні на першому блоці. У такому випадку, оболонка реактора не повинна бути пошкоджена. Едано запевнив, що вибух не повинен призвести до серйозного забруднення атмосфери, загрози здоров'ю людей немає.
За словами представника японського кабінету міністрів, закриття кількох реакторів неминуче призведе до падіння обсягів подачі електроенергії і скорочення потужностей. Він також зазначив, що в подальшому буде дуже складно відновити аварійні перший і третій блоки АЕС.
При цьому, Едано повідомив, що рівень радіації в районі АЕС значно знизився. За даними на 06:00 за київським часом 13 березня рівень радіації виріс до 1557,5 мікрозівертів на годину (1015 - норма опромінення для людини на рік), однак до 07:42 рівень радіації знизився до 184,1.
З районів атомних станцій "Фукусіма-1" і "Фукусіма-2" евакуйовані 170 тис. чоловік. Всього в північно-східному районі Тохоку евакуйовано 380 тис. чоловік. Людей розміщують у спеціально створених центрах, де їх обстежують медики. За офіційними даними, виявлено 22 людини з ознаками опромінення. За неофіційними даними, їх число може досягати до 200 чоловік.
Раніше на АЕС "Фукусіма-1" відмовили дизельні генератори, на які були переведені три реактори АЕС після того, як з ладу вийшла система дистанційного електропостачання. Крім того, система подачі охолоджуючої рідини на третій енергоблок автоматично зупинилася, а спроба перезапустити систему охолодження активної зони реактора закінчилася невдачею.
Щоб запобігти руйнуванню захисту енергоблоку було прийнято рішення заповнити морською водою корпус реактора на аварійній АЕС "Фукусіма-1". "Ми прийняли рішення заповнити сталевий контейнер, в якому знаходиться реактор, морською водою", - сказав Едано. За його словами, активна зона реактора буде заповнена водою протягом 5-10 годин, а для завершення процесу буде потрібно близько 10 днів. При виконанні цієї операції буде використовуватися борна кислота, щоб уникнути довелення реактора до критичного стану.
Нагадаємо, в Японії 11 березня 2011 р.. сталася серія землетрусів, магнітуда найсильнішого з яких за даними Геологічної служби США, USGS склала 9,0. Землетруси призвели до вибуху на першому енергоблоці АЕС у префектурі Фукусіма і до витоку радіації на підприємстві.
В межах 30 км від АЕС була оголошена евакуація. Агентство ядерної безпеки Японії повідомило тоді, що серйозні пошкодження на АЕС малоймовірні.
У результаті серії землетрусів також загинули близько двох тисяч чоловік. Близько півтора тисячі вважаються зниклими без вісті. При цьому глава поліції в Міяги заявив, що число загиблих тільки в цьому районі може досягти 10 тис. чоловік.
За матеріалами:
УНІАН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас