Рубіні: Землетрус посилить економічні проблеми Японії — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Рубіні: Землетрус посилить економічні проблеми Японії

Казна та Політика
908
Землетрус може призвести до спаду виробництва та зниження довіри інвесторів до економіки Японії, ускладнивши і без того складну економічну ситуацію в країні, вважає професор Нью-Йоркського університету, один з провідних світових економістів Нуріель Рубіні.
Один з найсильніших за останні роки землетрусів магнітудою 8,9 бала стався в п'ятницю на півночі Японії, викликавши цунамі в декількох префектурах країни. Число жертв досягло 38 людей і продовжує зростати. Серйозно постраждали північні райони Японії; сильні поштовхи відчувалися в Токіо; на значній частині території країни перервано повітряне та залізничне сполучення.
"Землетрус у Японії - найгірше, що могло статися з країною в даний складний момент, - сказав Рубіні в інтерв'ю телеканалу Bloomberg. - Це створює фінансовий стимул для відновлення економіки, але Японія вже має дефіцит бюджету майже в 10% валового внутрішнього продукту і проблему старіння населення".
На думку експерта, в короткостроковій перспективі землетрус, ймовірно, призведе до послаблення економічної активності і спаду виробництва. Разом з тим за наявності достатніх фіскальних стимулів у найближчій перспективі можна очікувати відновлення економіки. Землетрус також призведе до втрати довіри інвесторів до економіки країни, вважає Рубіні.
"Звичайно, він негативно позначиться на фондовому ринку", - додав експерт. Основний індекс японської фондової біржі Nikkei 225 в п'ятницю вже впав на 1,7% до 10 254,43 пункту, прискоривши падіння після землетрусу.
За матеріалами:
РІА Новини
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас