До "Південному потоку" прибудують завод — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

До "Південному потоку" прибудують завод

Енергетика
412
Із запізненням на півроку Туреччина надала Росії дозвіл на прокладання по своїй території газопроводу South Stream ("Південний потік") - але лише попереднє. Втім, сам проект може зазнати суттєвих змін. Прем'єр Росії Володимир Путін доручив розглянути питання будівництва на Чорному морі заводу зі скраплення газу.
Вчора міністр енергетики РФ Сергій Шматко повідомив, що Туреччина надала Росії попередній дозвіл на прокладання газопроводу South Stream по дну своїй частині Чорного моря - на проведення "геологічних і сейсмічних досліджень". В другій половині квітня в Брюсселі має відбутися презентація проекту газопроводу за участю представників Єврокомісії. У той же час сам проект South Stream може істотно змінитися. Володимир Путін несподівано доручив міненерго опрацювати питання про будівництво в рамках проекту потужностей з виробництва зрідженого природного газу (СПГ) на узбережжі Чорного моря.
South Stream - газопровід загальною потужністю 63 млрд кубометрів газу в рік, який повинен пройти по дну Чорного моря з Росії до Болгарії, потім - в Сербію, Угорщину, Словенію, Австрію і Північну Італію. Відводи будуть зроблені в Хорватію, Македонію, Грецію і Туреччину. Останні три - з території Болгарії. Акціонерами оператора морської ділянки є "Газпром" та італійська ENI, до кінця року до них має приєднатися французька EDF. Вартість South Stream, як повідомив у листопаді 2010 року глава проекту Марсел Крамерне, не перевищить 10 млрд євро. За словами джерела агентства "Інтерфакс" в уряді РФ, поставляти газ на новий завод зможе не тільки "Газпром", але й інші компанії, що володіють видобутком на півдні Росії, - ЛУКОЙЛ і "Роснефть".
Але джерело, знайоме з ситуацією, відзначає, що це тільки один з варіантів, який перебуває "на стадії ідеї". Сам пан Шматко запевнив Володимира Путіна, що питання альтернативних схем постачань газу, в тому числі у формі СПГ, вже обговорювалося з європейськими партнерами. Прем'єр порекомендував міненерго також вивчити можливість постачання у Європу газу з Ямалу, де завод ЗПГ збирається будувати найбільший незалежний виробник газу в Росії НОВАТЕК, і взагалі проаналізувати ефективність експорту газу по трубопроводах і у формі СПГ.
Глава East European Gas Analysis Михайло Корчемкін вважає, що "чорноморський завод ЗПГ у поєднанні з South Stream - це повний нонсенс". Зате ідея створення виробництва СПГ як заміна газопроводу, додає експерт, виглядає "набагато краще", тому що одна черга заводу потужністю 11 млрд кубометрів на рік набагато ближча до ринкових реалій, ніж газопровід потужністю 63 млрд кубометрів на рік. В цілому, зазначає пан Корчемкін, попит на СПГ високий, і він потрібен ринку, "але не на Чорному морі, вихід з якого замкнений перевантаженою Босфорською протокою". Олександр Назаров з "Метрополя" додає, що для поставок сировини на завод ЗПГ на додаток до South Stream буде потрібно будівництво додаткових газопроводів.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас