Грецьким банкам загрожує дефолт після того, як Moody's знизило їхні рейтинги — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Грецьким банкам загрожує дефолт після того, як Moody's знизило їхні рейтинги

Казна та Політика
890
Слідом за зниженням суверенного рейтингу Греції агентство Moody's знизило рейтинги шести провідних грецьких банків на два щаблі. Настільки низьку оцінку банки отримали через постійний тиск на їх ліквідність, якості активів, а також залежності від вливань з боку ЄЦБ. На думку аналітиків, загроза дефолту місцевих банків, а також самій Греції неухильно зростає.
Перегляду зазнали депозитні та боргові рейтинги National Bank of Greece (NBG), EFG Eurobank Ergasias, Alpha Bank, Piraeus Bank, Agricultural Bank і Attica Bank. При цьому оцінки перших чотирьох банків були знижені на два ступені - з Вa1 до Ba3. Ще двом банкам, чиїм акціонером є держава, Agricultural Bank і Attica Bank, був виставлений рейтинг В1 замість колишнього Ba2. Таким чином, рейтинги всіх банків виявилися на кілька сходинок нижче інвестиційної категорії. Як говориться в доповіді Moody's, прогноз по рейтингах негативний.
"Дефолт цих банків дуже можливий зараз", - підтвердив РБК daily аналітик Лондонської школи економіки Том Кірхмайєр. За його словами, кредиторами грецьких фінансових інститутів в основному є великі європейські банки та страхові компанії, в основному німецькі й французькі.
Грецькі банки вже багато місяців намагаються вирішити проблеми з ліквідністю. Для цього вони, зокрема, розпродають свої активи. Так, NBG планує продати свою частку вартістю в 1 млрд євро в турецькому підрозділі. EFG Eurobank Ergasias, другий за величиною національний кредитор, заявив на початку лютого, що продасть 70% акцій Polbank австрійському Raiffeisen Bank за 490 млн євро.
Ще одна можливість для банків збільшити капітал - випустити облігації. Так, Piraeus Bank став першою ластівкою в галузі, розмістивши в січні забезпечені облігації на 1,25 млрд євро. Крім того, деякі банки, і в тому числі Agricultural Bank, розраховують на фінансові вливання з боку держави.
Звістка про зміну рейтингів банків пішла за новиною про зниження суверенного рейтингу країни на цілих три ступені - з Ва1 до В1. Цей крок викликав невдоволення грецької влади, які докорили Moody's в неувазі до досягнень уряду в сфері реформ. Раніше про можливість зниження рейтингу країни в найближчі два місяці заявило агентство Standard & Poor's. Зараз рейтинг Греції, за оцінкою S&P, становить ВВ+, що лише на один щабель нижче за інвестиційний.
В результаті зниження рейтингу Афін посилилися побоювання аналітиків і інвесторів щодо загрози дефолту країни. За словами голови з суверенних рейтингів агентства S&P Морітц Кремера, вплив дефолту Греції може бути настільки сильним, що зона євро буде робити все можливе, щоб уникнути цього. Він зазначив, що рейтинг Греції та низки інших країн, в першу чергу Португалії, може бути знижений після саміту країн ЄС, наміченого на кінець березня.
"Підвищений рівень боргу, висока прибутковість облігацій і слабкі перспективи зростання означають, що Греція навряд чи зможе знизити рівень свого боргу та реструктуризація заборгованості неминуча. Терміни дуже важко прогнозувати, але, на наш погляд, це може відбутися між 2012 і 2013 роками", - сказав РБК daily аналітик IHS Global Insight Дієго Іскаро.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас