Два найбільших НПЗ в Лівії припинили роботу через військові дії — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Два найбільших НПЗ в Лівії припинили роботу через військові дії

Енергетика
269
Робота найбільшого нафтопереробного заводу в Лівії Ras Lanuf була зупинена через бої урядових збройних сил і повстанців, які відбуваються поряд, повідомило агентство Bloomberg з посиланням на Libyan Emirates Oil Refining Co.
"З ескалацією конфлікту в Лівії ситуація, коли бойові дії безпосередньо торкнуться нафтову промисловість, була лише питанням часу", - сказав старший аналітик з енергетики IHS Global Insight Самюель Сізук.
НПЗ Ras Lanuf, який також має свій власний нафтовий термінал, потрапив під повітряне і артилерійське бомбардування після того, як був захоплений минулого тижня повстанцями.
За даними телеканалу Al Jazeera, нафтові танкери в районі терміналу Es Sider були ушкоджені в результаті бомбардувань в середу. А в районі НПЗ Ras Lanuf спостерігалися сильні спалахи.
Державна Libyan Emirates Oil Refining 25 лютого оголосила "форс-мажор", що дозволяє компанії уникнути сплати штрафів за невиконання контрактів з постачань нафти через обставини, що склалися, повідомив Bloomberg джерело в компанії.
"Це всього лише ще один чинник, який суттєво підвищить ціну на ринку", - сказав президент Schork Group Стівен Чорк, додавши при цьому, що в даному випадку йдеться про приблизно 5% від загального обсягу експорту нафти з Лівії.
Виробничі потужності Ras Lanuf складають 220 тис. барелів нафти на день. Другий за величиною лівійський НПЗ, потужності якого становлять 120 тис. барелів на добу, також закрито через відбуваються боїв, оголосила 7 березня Arabian Gulf Oil Co.
На цих два НПЗ припадає близько 88% потужностей Лівії з нафтопереробки.
Згідно з даними Міжнародного енергетичного агентства, в лютому експорт нафти з Лівії скоротився на 1 млн барелів на добу. В січні середній обсяг видобутку нафти в країні становить 1,59 млн барелів на добу.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас