Емісія перенеслася у майбутнє — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Емісія перенеслася у майбутнє

Казна та Політика
1080
Сьогодні повинна була завершитися підписка на додаткову емісію акцій банку "Надра" на 3,5 млрд грн, заплановану на період з 23 лютого по 10 березня. Проте 4 березня тимчасовий адміністратор банку "Надра" Валентина Жуковська перенесла терміни проведення підписки на період з 22 березня по 6 квітня. У прес-службі банку відзначили, що це повідомлення було опубліковано в офіційному документі "Бюлетень. Цінні папери України". Жуковська пояснила перенесення випуску технічними причинами. "Держкомісія з цінних паперів та фондового ринку попросила дати уточнення за документами", - заявила вона.
Емісія повинна пройти в два етапи: з 22 по 31 березня акції можуть викуповувати чинні акціонери, а з 1 по 6 квітня - інвестори з переліку, затвердженого тимчасовим адміністратором. За даними банку, всю емісію планує придбати власник Group DF Дмитро Фірташ.
Джерело на банківському ринку, близьке до Фірташа, заявило, що емісію попросив перенести сам бізнесмен. "У нього то немає грошей, то - купує все підряд. Зараз він витратився на купівлю інших активів і збирає гроші, - сказав фінансист .- Але я не сумніваюся, що через місяць він гроші збере і питання з банку закриє". На початку лютого Group DF придбала сєверодонецький "Азот" (за експертними оцінками, за $400 млн, у тому числі за рахунок кредиту 30% від суми угоди), а на початку березня - черкаський "Азот" (за експертними оцінками, за $800 млн).
Експерти згодні, що перенесення емісії ініціював Фірташ, але сумніваються, що причина - брак грошей. "Гроші повинні бути. RUE в грудні-лютому продала понад 7 млрд кубометрів газу на експорт. Це близько $2,5 млрд, половина з яких формально належать Фірташу", - зазначив глава East Evropean Gas Analisys Михайло Корчемкін.
Партнер ІК "Арта інвестиційні партнери" Тимур Хромаєв впевнений, що перенесення термінів підписки говорить про неготовність Дмитра Фірташа інвестувати в "Надра": "Можливо, Фірташа не переконали обіцянки уряду в докапіталізації банку". Нагадаємо, у проекті Меморандуму про співпрацю України і МВФ говориться про необхідність докапіталізувати "Надра" на 8,8 млрд грн, половину з яких повинен зробити приватний інвестор. При цьому більше 80% своєї частки (тобто 3,52 млрд грн) інвестор повинен сплатити живими грошима, а не викупленими на ринку зовнішніми боргами банку. Уряд видасть "Надра" субординований кредит на 4,4 млрд грн через Укрексімбанк або Ощадбанк.
Експерти згадують, що Фірташ обіцяв Нацбанку внести гроші в "Надра" ще в 2009 році. "Для інвестування сторони (Дмитро Фірташ і Кабмін) повинні були підписати меморандум, про який раніше всі писали, а потім забули. Це говорить про те, що документ досі не підписаний", - зазначив старший юрист юридичної фірми "Астерс" Леонід Антоненко. "В будь-якому випадку перенесення термінів емісії означає, що не все домовлено і переговори тривають", - пояснив Тимур Хромаєв.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас