Нафтотрейдер: Бензин А-95 в березні може подорожчати до 10 грн/літр — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Нафтотрейдер: Бензин А-95 в березні може подорожчати до 10 грн/літр

Енергетика
500
У разі збереження теперішнього рівня цін на нафтопродукти і нафту у світі, найпопулярніша марка бензину А-95 протягом березня, очевидно, може подорожчати в роздробі до 10 грн/літр і вище, вважають у ПАТ "Концерн" Галнафтогаз "(Львів).
Як повідомили агентству "Інтерфакс-Україна" у прес-службі компанії, в даний час виправдана середня ціна А-95 у роздробі повинна становити вже близько 10,20 грн/літр, дизельного палива - 9,50 грн/літр.
Крім цього, прес-служба висловила здивування діям секретаріат секретаріату експертно-аналітичної групи (ЕАГ) з питань функціонування ринку нафти, нафтопродуктів і розвитку нафтопереробної промисловості при уряді України, який розраховує рекомендовані ціни на нафтопродукти в роздробі.
"Протягом січня-лютого група не враховувала у своїх розрахунках нові ставки акцизів (на бензини), які з 1 січня зросли майже на 40%", - підкреслили в компанії.
Як повідомлялося, секретаріат ЕАГ на 1-10 березня визначив, що максимальна роздрібна ціна А-95 повинна становити 8,76 грн/літр, у той час як експерти і нафтотрейдери заявляли про те, що вона повинна значно перевищувати 9,00 грн/літр.
За оцінками директора консалтингової групи "А-95" (Київ) Сергія Куюна, в даний час виходячи з рівня оптових цін, бензин А-95 у роздробі повинен коштувати в межах 9,5-9,8 грн/літр, дизельне паливо - 8,90-9,20 грн/літр. У перспективі український А-95 може подорожчати до 9,9 грн/літр, дизпаливо - 9,4 грн/літр, вважає експерт.
"Враховуючи, що імпортні партії бензину традиційно дорожчі, не доводиться виключати, що їх вартість в роздробі до кінця березня - початку квітня може перевищити 10 грн/л", - додав він.
На думку президента асоціації "Об'єднання операторів ринку нафтопродуктів України" Леоніда Косянчука в даний час А-95 у роздробі повинен коштувати 9,98 грн/літр, ДП - 8,97 грн/літр.
"Чи будуть ціни рости надалі - залежить від двох чинників: динаміка світових цін на нафту (якщо не будуть перевищувати $110/барр, то ціни не перевищать 10,0 грн/літр);, перспектива введення мит на імпорт (основна загроза, тому що відразу "додасть" в ціні 1,30 грн/л по бензину і 0,8 грн/літр ДП", - зазначив він.
При цьому експерт уточнив, що на другу декаду березня при ціні нафти понад $110/бар. очікувані ціни на А-95 - 10,08 грн/літр, дизпаливо - 9,11 грн/літр.
На думку обох експертів, одна з ключових причин подорожчання пального в країні: зростання закупівельних цін на нафту і нафтопродукти внаслідок загального підйому світових котирувань.
Крім цього Косянчук виступив з критикою на адресу секретаріату ЕАГ.
"Керівництво секретаріату експертно-аналітичної групи" від вільного "ставить у неї (формулу розрахунку рекомендованих цін) рівень оптових цін і густин нафтопродуктів, тобто штучно занижують рівень цін у роздробі", - підкреслив Косянчук.
У свою чергу Куюн висловив обурення тим, як розраховувалися рекомендовані ціни в січні.
"У січні ми стали очевидцями маніпуляцій чиновників з формулою об'єктивної вартості нафтопродуктів, коли з невідомих причин і невідомо ким у Міненерговугілля було вирішено не враховувати зростання на 40% акцизного збору", - сказав він.
За даними "А-95", в Україні продовжується зростання цін на світлі нафтопродукти. На більшості основних автозаправних станцій середня ціна найпопулярнішого в Україні бензину А-95 станом на 9 березня вже відірвалася від позначки в 9,50 грн/літр. Зокрема, на АЗС "ОККО" він у середньому продається за 9,74 грн/літр, WOG - 9,75 грн/літр, Shell - 9.75 грн/літр. На заправках "ЛУКОЙЛ" бензин А-95 у середньому коштує 9,35 грн/літр, ТНК - 9,27 грн/літр.
Як повідомлялося, міністр палива і енергетики Юрій Бойко повідомив, що Міненерговугілля бачить спекулятивну складову в діяльності деяких імпортерів на тлі світового зростання цін на нафтопродукти.
У той же час він відзначив, що в Україні зростання цін на нафтопродукти відбувається більш плавно, ніж на ринках деяких інших країн.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас