Жертвами терактів в Росії в 2010 році стали понад 400 осіб — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Жертвами терактів в Росії в 2010 році стали понад 400 осіб

89
Понад 400 людей загинули в Росії минулого року в результаті терактів, понад 90 терактам вдалося запобігти, повідомив заступник керівника апарату Національного антитерористичного комітету (НАК) генерал-майор Євген Потапов.
"У цілому намітилася тенденція до зменшення загальної кількості злочинів терористичної спрямованості. Якщо у 2009-му їх було 1030, то в минулому році - 779. Певною мірою стабілізувалася ситуація і в два рази знизилася кількість таких злочинів у Чеченській Республіці та Республіці Інгушетія", - сказав Потапов в інтерв'ю, яке буде опубліковано в "Російській газеті" в четвер.
"У той же час у результаті 21 бандитської вилазки, які були кваліфіковані як теракт, і ще 14 підривів, скоєних так званими смертниками, загинули 410 людей", - повідомив генерал.
"У числі загиблих 119 цивільних осіб, 268 військовослужбовців і співробітників правоохоронних органів, 13 представників органів державної влади, 10 громадських і релігійних діячів", - сказав Потапов.
Він повідомив, що за минулий рік у Росії вдалося запобігти 93 терактам. "Вони могли не лише спричинити численні жертви, але й підірвати економіку, дестабілізувати обстановку в окремих регіонах", - зазначив Потапов.
Він навів дані, згідно з якими на Північному Кавказі в результаті 68 контртерористичних операцій і понад 7 тисяч оперативно-бойових заходів при наданні збройного опору знищено 375 бойовиків.
"Серед них представники міжнародних терористичних організацій на Північному Кавказі - громадянин Єгипту Мохмад Шабаан (Сейф-Іслам), підданий Йорданії Ясір Амарат, ватажки бандгруп Астеміров, Вагабов (організатор вибухів у московському метро в березні 2010 року), Гіша, Дроздов, Магомедов, Тихомиров (Саїд Бурятський), Шемілєв, Щащаєв та інші. Затримано 665 осіб з числа учасників бандпідпілля і їхніх пособників, в тому числі ватажки бандгруп Газімагомед, Дзангієв, Дзугуєв, Тазієв (Магас) і Хашагульгов", - зазначив Потапов.
"Практично всі гучні теракти розкриті. Це стосується вибухів у московському метро, на центральному ринку Владикавказа, військовому полігоні "Далекий" в Буйнакську, на міському пляжі Махачкали, у кафе "Ермітаж" в П'ятигорську, в районі Палацу культури та спорту Ставрополя, на Ірганайській і Баксанській ГЕС тощо", - сказав представник НАК.
Потапов повідомив, що за минулий рік на Північному Кавказі ліквідовано 433 бази бойовиків і схованки зброї, вилучено 454 саморобні вибухові пристрої, 1263 одиниці стрілецької зброї та понад 2,5 тонни вибухових речовин.
"В результаті профілактичної роботи 60 бойовиків добровільно склали зброю і відмовилися від подальшої участі у бандах", - сказав він.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас