Суд визнав законною вимогу НБУ до банків збільшити регулятивний капітал до 120 млн грн — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Суд визнав законною вимогу НБУ до банків збільшити регулятивний капітал до 120 млн грн

Казна та Політика
724
Київський апеляційний адміністративний суд (КААС) визнав законними і правомірними вимоги Національного банку України (НБУ) до банків щодо збільшення їх регулятивного капіталу до 120 млн грн. Про це повідомляє прес-служба НБУ.
Нагадаємо, 15 лютого ц.р. під час зустрічі з представниками Асоціації українських банків (АУБ) в НБУ погодилися щодо необхідності збільшення терміну нарощування капіталу до 3 років. Також в НБУ повідомили, що замість раніше запропонованого законопроектом збільшення статутного капіталу банків до 500 млн грн буде запропоновано суму в розмірі 120 млн грн.
У свою чергу, представники АУБ наголосили, що з європейського законодавства достатність капіталу діючих банків оцінюється не за показником статутного, а за розміром регулятивного капіталу, що включає крім статутного ще й інші складові капіталу, в тому числі сформовані за рахунок прибутку цих банків (розкриті резерви).
Нагадаємо, КААС 22 лютого розглянув і задовольнив апеляційну скаргу НБУ на постанову Окружного адмінсуду (ОАС) Києва від 7 грудня 2010 року.
Раніше, ОАС 7 грудня 2010 р. задовольнив адміністративний позов деяких банків, визнавши незаконними і неправомірними пп 2, 4, 6 постанови правління НБУ № 273 від 9 червня 2007 р. "Про внесення змін до деяких нормативно-правових актів НБУ" , а також п. 2.1 глави 2 розділу 2 інструкції про порядок регулювання діяльності банків в Україні, закріплений постановою правління НБУ № 368 від 28 серпня 2001 року.
Таким чином, згадані постанови НБУ набирають чинності з моменту оприлюднення рішення КААС, якщо Вищий адміністративний суд України в порядку розгляду касаційної скарги протилежної сторони не припинить рішення КААС.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас