НБУ роз'яснив питання, що виникають при відкритті рахунку в банку — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

НБУ роз'яснив питання, що виникають при відкритті рахунку в банку

1149
Національний банк України вважає, що банки не зобов'язані вимагати від клієнта офіційних документів щодо обтяження майна.
У листі №25-111/523-3297 регулятор викладає свою позицію з приводу доповнень до статті 6 Закону України "Про платіжні системи та переказ коштів в Україні", які набирають чинності з 9 березня 2011 року.
Зокрема, статтею передбачено, що в разі відкриття рахунку клієнтом, щодо якого існує публічне обтяження рухомого майна, накладене державним виконавцем, банк зупиняє видаткові операції за таким рахунком на суму обтяження і повідомляє державному виконавцю про відкриття рахунку. Повідомлення про відкриття рахунку вручається державному виконавцю власником рахунку, який зобов'язаний подати до банку документи, що підтверджують отримання державним виконавцем повідомлення.
З цього приводу Нацбанк у своєму листі зазначає: "Звертаємо вашу увагу на те, що Закон України "Про платіжні системи та переказ коштів в Україні" не покладає на банк обов'язки з отримання від клієнта будь-яких офіційних документів, які б підтверджували наявність або відсутність обтяження майна або обов'язку отримувати відповідну інформацію безпосередньо з Державного реєстру обтяження рухомого майна. З урахуванням цього, на нашу думку, стаття 6 Закону стосується лише випадків, коли факт наявності публічного обтяження є очевидним для банку, тобто публічне обтяження застосовано до коштів або інших цінностей клієнта, які знаходяться на рахунках чи на зберіганні безпосередньо в цьому банку".
НБУ вважає, що банк повинен повідомити державному виконавцю про факт відкриття нового рахунку виключно у випадку, якщо в цьому ж банку клієнт вже має кошти або інші цінності, на які накладено арешт цим державним виконавцем.
Свою позицію регулятор пояснює тим, що відповідно до Закону України "Про платіжні системи та переказ коштів в Україні" повідомлення про відкриття рахунку вручається державному виконавцю власником рахунку, відповідно, банк повинен видати дане повідомлення про відкриття рахунку клієнту під розпис.
Нацбанк вказує, що до внесення необхідних змін до нормативних актів НБУ у своїй роботі банки повинні керуватися чинним законодавством.
За матеріалами:
УНІАН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас