Експерти підвищують прогнози щодо цін на нафту через Лівію — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Експерти підвищують прогнози щодо цін на нафту через Лівію

Енергетика
359
Багато аналітиків підвищили прогнози щодо цін на нафту в 2011 році, передбачаючи тривалу перерву в поставках з Лівії. Експерти Goldman Sachs тепер очікують, що нафта марки Brent коштуватиме в II кварталі 105 доларів (плюс 4,05 долара), а Bank of America - Merrill Lynch підвищив прогноз з 86 до 122 доларів.
У свою чергу, Міністерство енергетики США (EIA) підвищило прогноз середньої ціни Brent в 2011-му на 9 доларів - до 102 доларів за барель. Цей показник навіть вищий від середньорічної ціни 2008 року (коли ціни досягли історичного максимуму) на рівні 99,75 долара, зазначає Reuters.
"Наш базовий сценарій передбачає припинення поставок з Лівії на шість місяців, обмежений збиток нафтової інфраструктури, відсутність інших проблем у поставках з регіону і незначний спад світового споживання", - написав у звіті аналітик Bank of America Франсиско Бланч, який підвищив прогноз ціни Brent на весь рік на 20 доларів - до 108 за барель.
За його розрахунками, з імовірністю 30% ціни в середньому становитимуть 125 - 160 доларів за барель. При цьому вартість суміші Brent, яку аналітики зараз вважають найкращим індикатором світового ринку нафти, вже майже досягла позначки 120 за барель наприкінці лютого, а сьогодні становить близько 115 доларів.
За оцінкою Goldman Sachs, Саудівська Аравія видобуває набагато більше нафти, ніж повідомляється. Отже, вільні видобувні потужності ОПЕК вже менше 2 млн барелів на добу. EIA оцінює видобуток Саудівської Аравії в 9 млн барелів на добу в січні і лютому.
Обсяги видобутку нафти в Лівії значно скоротилися після того, як в країні почалися зіткнення між прихильниками і противниками режиму лідера держави Муамара Каддафі. За даними Міжнародного агентства з атомної енергії, світ недоодержує щодня від 850 тис. до 1 млн барелів нафти через громадянську війну в Лівії.
На цьому тлі ціни на нафту останнім часом досягали максимальних значень і знову дещо знижувалися на тлі розрядки ситуації на Близькому Сході. Коливання ціни на нафту стали основним чинником, що "рухає" фондовий ринок в останні дні, і головним болем для інвесторів.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас