"Південний потік" може бути доповнений заводом ЗПГ на Чорному морі — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"Південний потік" може бути доповнений заводом ЗПГ на Чорному морі

Енергетика
385
Прем'єр-міністр РФ Володимир Путін доручив Міненерго опрацювати питання про будівництво потужностей з виробництва зрідженого природного газу (ЗПГ) на узбережжі Чорного моря на додачу до проекту "Південний потік".
"Ви, будь ласка, розгляньте як можливу частину реалізації проекту "Південний потік", будівництво підприємства зі зрідження газу на території Російської Федерації в південному регіоні на березі Чорного моря", - сказав Путін під час зустрічі з главою Міненерго Сергієм Шматком.
За даними джерела в одному з міністерств, постачальниками сировини на завод може виступити не тільки "Газпром", але й інші компанії, що володіють видобутком на півдні Росії, - зокрема ЛУКОЙЛ і "Роснафта".
Під час зустрічі прем'єр-міністр і міністр енергетики обговорили процес реалізації проекту "Південний потік".
Шматко констатував, що, з одного боку, Туреччина надала РФ попередній дозвіл на прокладання цього газопроводу по дну своєї частини Чорного моря, проте фінального дозволу поки не отримано.
"Ми отримали від турецької сторони необхідний попередній дозвіл на проведення відповідних геологічних і сейсмічних досліджень. Це буде серйозна робота, але ще раз підкреслю, що ці дозволи попереднього характеру. Ми повинні будемо ще раз після проведення випробувань отримати від турецької сторони повномасштабні дозволу для трубоукладальних робіт", - доповів Шматко прем'єр-міністру.
Як повідомлялося, згідно з досягнутими домовленостями Туреччина мала надати РФ дозвіл на прокладку "Південного потоку" по дну Чорного моря до 1 листопада 2010 року.
З іншого боку, зазначив міністр, Росія досягла істотного успіху в обговоренні з Європейською комісією, як проекту будівництва "Південного потоку", так і питання про опрацювання альтернативних можливостей доставки російського газу європейським споживачам.
"Ми закінчили формування необхідної правової бази, вона пов'язана з укладенням низки міжурядових та корпоративних угод з державними учасниками цього проекту. Після вашої поїздки до Брюсселя ми визначили, що в другій половині квітня відбудеться презентація "Південного потоку" в Брюсселі за участю Єврокомісії. Це дуже позитивний сигнал, тому що ми до останнього часу не мали хорошого, здорового діалогу з точки зору сприйняття цього проекту в Європі. Тому ми досить підбадьорені", - сказав міністр.
У той же час, відзначив С.Шматко, Єврокомісія вже обговорювала з РФ можливість використання ЗПГ для доставки газу до Південної Європи.
"Треба відзначити, що в рамках наших дискусій з європейськими колегами часто обговорюється питання інших альтернатив, в тому числі щодо створення виробництв зрідженого природного газу. Під час останньої розмови з нашими європейськими колегами, у тому числі з Єврокомісією, нам була зроблена презентація альтернатив з прокладання, наприклад, морської частини труби, в тому числі - в "Південному потоці", і щодо створення виробництва зрідженого природного газу", - зазначив глава Міненерго.
"Зараз ми цю роботу ведемо. Наприклад, мова може йти про чорноморський басейн", - підкреслив міністр.
Прем'єр-міністр також нагадав, що Росія планує реалізацію проекту будівництва нового комплексу зі зрідження газу на Ямалі, який також може стати альтернативним варіантом постачання російського газу європейським споживачам.
"Розгляньте можливість використання майбутнього заводу зі зрідження газу на Ямалі в рамках проекту, який був нещодавно сформульований компаніями "НОВАТЕК" і Total. Можна з підключенням можливостей "Газпрому" все це робити. Треба прорахувати вартість транспорту з цього регіону на європейський ринок і на інші світові ринки. Ми з вами розуміємо, що будівництво заводів зі зрідження розкриває нам більше можливостей щодо диверсифікації ринків збуту", - зазначив Путін.
Одночасно він доручив Шматку проаналізувати питання про порівнянність поставок російського газу на європейський ринок з використанням газопроводів і газовозів. "Поставки газовозами стають порівнянними за рентабельністю з поставками газотранспортними трубопроводами. Ось це все прорахуйте, будь ласка, протягом тижня і через тиждень мені доповісте", - сказав він.
Однак, підкреслив прем'єр-міністр, розвиток потужностей з виробництва ЗПГ у Росії необхідно пов'язати з будівництвом регазифікаційних терміналів у Європі. "Паралельно нам потрібно поговорити з нашими колегами в Європі і про те, щоб спільно з ними попрацювати над проектами будівництва споруд з прийому зрідженого газу і з будівництва споруд із його розрідження і спрямування у газотранспортну систему європейських партнерів", - зазначив прем'єр-міністр.
Шматко відповів, що така робота вже ведеться. "Будівництво регазифікаційних терміналів у Європі і в Південній Європі - це дуже перспективна річ. І енергетичний саміт Євросоюзу, який відбувся 4 лютого, дав зелене світло розвитку саме такої інфраструктури. Мені здається, що в цьому плані проект "Ямал ЗПГ" може бути красиво синхронізований з тими планами, які сьогодні офіційно оголошені з розвитку енергетичної транспортної інфраструктури в Європі", - сказав він.
За матеріалами:
Дзеркало Тижня
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас