ПР вже місяць готується до виборчої кампанії? — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

ПР вже місяць готується до виборчої кампанії?

Казна та Політика
728
В Інституті Горшеніна прогнозують посилення парламентаризму в Україні.
У переданому агентству УНІАН експертному коментарі інституту висловлюється думка, що майбутній склад Верховної Ради істотно посилить свій вплив на політичні процеси в країні, а боротьба за прохідні місця в парламент буде конкурентною і жорсткою.
Експерт Інституту Горшеніна Володимир Застава підкреслює, що нівелювання ролі Верховної Ради, що відбулося за останній час, не властиво Україні. "Україна за своєю суттю - парламентсько-президентська республіка. Саме такий формат влади найбільш близький українській ментальності", - відзначає експерт.
В сучасній історії України Верховна Рада завжди відігравала визначальну роль в політикумі та суспільстві. Особливо сильними за своїм складом і впливом, вважає Застава, були парламенти зразка 2002 і 2006 років, і роль народного депутата також завжди була висока.
Експерт Інституту Горшеніна впевнений, що сьогоднішня роль Верховної Ради і її склад не відображають реальні позиції українського суспільства і розстановку сил в українській політиці. "Сьогодні роль цього серйозного інституту зведена практично до нуля", - зазначає Застава.
Він звертає увагу, що, з іншого боку, в різних регіонах країни вже сформувався новий ешелон активних людей, які добре розуміють актуальні проблеми суспільства і мають намір використовувати найближчі вибори для входження у велику політику. На думку експерта, у разі повернення елементів мажоритарної системи цей процес лише посилиться.
"Існує стереотип, що в мажоритарних кампаніях чинна влада має перевагу. Ми маємо в своєму розпорядженні достовірну інформацію про те, що Партія регіонів закріпила за всіма округами конкретних кандидатів, які вже близько місяця проводять підготовку до проведення кампанії. Однак наш досвід говорить про те, що охочі конкурувати завжди знайдуться і конкуренція буде реальною", - зазначає Застава.
За його словами, вже сьогодні в консалтинговий підрозділ "Горшенін Груп" звертається значна кількість людей, що цікавляться саме мажоритарними виборчими кампаніями, яких не лякають ні адміністративний ресурс, ні конкуренція. "Ці люди хочуть негайно почати підготовку до кампаній. Є всі підстави вважати, що коли ці нові люди прийдуть в український парламент, вони не побажають бути статистами і не втратять можливість повернути притаманне парламенту вплив на процеси, що відбуваються в країні", - відзначає експерт.
Тому, робить висновок Застава, в середньостроковій перспективі можна очікувати на суттєве оновлення складу українського парламенту, а також посилення його політичної ролі. "Роль Верховної Ради як інституту суспільства істотно зросте", - вважає експерт.
За матеріалами:
УНІАН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас