Morgan Stanley: Економіка Іспанії змінюється в кращий бік — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Morgan Stanley: Економіка Іспанії змінюється в кращий бік

Казна та Політика
406
Економіка Іспанії "значно змінилася в кращий бік", існують причини для оптимізму, повідомляють іспанські ЗМІ з посиланням на експертів Morgan Stanley.
За прогнозами аналітиків, економіка Іспанії в 2011 році виросте на 1%, а в 2012-му - на 1,5%. Хоча це ще досить слабке зростання, але все ж позитивні зрушення дозволяють говорити про виведення країни з групи периферійних економік в зоні євро. "Оскільки іспанська економіка ще стикається з необхідністю відновити баланс, вона поки що залишається слабкою. Але політичні перспективи серйозним чином змінилися на краще", - говориться в доповіді Morgan Stanley, названій "Іспанія: на шляху відновлення".
На відміну від Португалії та Греції Іспанія, на думку аналітиків, буде рости, "хоча і в помірному ритмі", а реформа трудового законодавства "є ключовим кроком у правильному напрямку". "Іспанія більш конкурентоспроможна, ніж багато хто думає, продуктивність економіки збільшується, а витрати скорочуються", в економіці відбувається "необхідний і жаданий процес збалансування", вважають експерти.
На думку Morgan Stanley, іспанським ощадним банкам буде потрібно близько 40 млрд євро додаткового капіталу для підвищення платоспроможності та відновлення довіри ринку. Раніше рейтингове агентство Moody's оцінювало докапіталізацію в 50 млрд євро. Що стосується безробіття, аналітики Morgan Stanley вважають, що в 2011 році вона складе 19,6% працездатного населення Іспанії, а в 2012-му впаде до 15,9%.
Тим не менш, вважають аналітики, ще поки рано святкувати перемогу, оскільки позитивний ефект від проведених в Іспанії реформ буде відчутний у середньостроковій перспективі, і ще існує багато ризиків, які здатні дестабілізувати ситуацію. Серед цих ризиків - різке зростання цін на енергоносії, від яких значною мірою залежить іспанська економіка.
Кілька днів тому міжнародне рейтингове агентство Fitch переглянуло прогноз за рейтингом Іспанії зі "стабільного" до "негативного", а також підтвердило довгостроковий рейтинг дефолту емітента (РДЕ) в іноземній і національній валютах на рівні "AA+", короткостроковий рейтинг Іспанії "F1+" і країнну "стелю" рейтингу "AAA".
Бюджет Іспанії на 2011 рік передбачає зростання економіки країни на 1,3% і збільшення надходжень у казну на 5,4%. При цьому держборг у поточному році збільшиться до 68,7% ВВП з 62,85% ВВП в 2010 році.
За матеріалами:
РІА Новини
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас