Нацбанк стане крутішим від Податкової — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Нацбанк стане крутішим від Податкової

Кредит&Депозит
3685
Згідно зі змінами до Закону "Про національний банк України", ухваленим парламентом в першому читанні 1 березня, регулятору будуть передані функції реєстрації платіжних систем (ПС) та їх учасників, а також нагляду за ними. Відповідна концепція була затверджена ще минулого року. Проте через відсутність законодавчого регулювання Нацбанк не міг на практиці скористатися новими повноваженнями.
"Під контроль НБУ будуть взяті системоутворюючі ПС, діяльність яких суттєво впливає на внутрішній обіг грошей у державі. Адже ризики, пов'язані з їх можливою неплатоспроможністю, неякісним наданням послуг або безпекою здійснення операцій, можуть серйозно вдарити як по державним фінансам, так і по кишені кожного одержувача послуг платіжної системи", - зазначив президент Української міжбанківської асоціації членів платіжних систем (EMA) Олександр Карпов.
Фактично новий закон дозволить НБУ зрівняти правила роботи для вітчизняних і міжнародних платіжних систем. "Але всі міжнародні платіжні системи діють за правилами, однаковим для будь-якої країни. Зараз же їх зможуть змусити змінити ці правила для України. Хоча в українській практиці вже є сумний досвід впровадження таких спеціальних правил. Наприклад, Положення про порядок емісії спеціальних платіжних засобів та здійсненні операцій з їх використанням зобов'язало банки - учасники МШС розміщувати гарантійні депозити тільки в банку-резидента, а послуги систем оплачувати тільки в гривнях, що суперечить політиці VISA і MasterCard", - пояснив начальник управління правової методології та нормативного забезпечення VAB Банку Дмитро Богатирьов.
Ще однією сферою втручання Нацбанку може стати тарифна політика міжнародних платіжних систем, вже давно викликає нарікання різних відомств. Так, у листопаді минулого року Антимонопольний комітет України після проведеного розслідування зобов'язав компанію VISA знизити свої тарифи до економічно обґрунтованого рівня. У відповідь на зауваження АМКУ представники VISA пообіцяли знизити з квітня 2011 року вартість ліцензій на операції з прийому карток в якості оплати за придбані товари і послуги (еквайринг) у 2,5 рази, ціни на обслуговування платіжних карток - на 10%. "Але питання ціноутворення до кінця не було вирішене, MasterCard рекомендацій АМКУ не отримала.
Можливо, новий закон і той нормативний акт, який буде ухвалений НБУ на його виконання, зможе вирішити і цю проблему", - вважає Олександр Карпов. До речі, зниження тарифів за картковими переказами дозволить владі заробити додаткові бали перед численними трудовими мігрантами, число яких оцінюється на рівні 4,5 млн., а щорічний обсяг їхніх переказів в Україні (і карткових також) - $5-8 млрд.
Але, мабуть, найбільш спірним пунктом законодавчих новацій є положення, яке наділяє НБУ правом реєструвати не лише платіжні системи, але й їх учасників. "Адже учасниками платіжної системи є і клієнти - юридичні та фізичні особи, які використовують сервіс платіжних систем для здійснення трансакцій. Доцільність ведення повного реєстру всіх осіб, які коли-небудь скористалися послугами платіжної системи, на рівні НБУ вельми сумнівна", - вважає Олександр Ярецький, директор департаменту правового забезпечення АТ "Ерсте Банк". Фактично законодавці зробили перший крок до встановлення тотального контролю за рухом коштів за картковими рахунками, яке до цих пір було поза досяжності фіскальних органів. Що в перспективі може вилитися в додатковий інструмент тиску на неугодних представників бізнесу і політики.
Експерти не сумніваються, що після набуття чинності закону центробанк не сповільнить видати на-гора новий звід правил для ПС. Адже сама по собі передача НБУ наглядових повноважень не спричинить за собою ні посилювання регулювання у сфері платіжних систем, ні зміни їхніх тарифів (зараз нагляд за ПС повинен здійснюватися в рамках Закону "Про платіжні системи"). "Але в перспективі НБУ отримає можливість ініціювати зміни, і, найімовірніше, центробанк буде наполягати на посиленні регулювання діяльності ПС", - прогнозує Ганна Погребна, партнер адвокатського об'єднання Arzinger.
Тетяна Очимовська
За матеріалами:
Коментарі
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас