Нова серія спалахів на Сонці може викликати магнітні бурі на Землі — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Нова серія спалахів на Сонці може викликати магнітні бурі на Землі

102
На Сонце в понеділок і у вівторок сталася серія спалахів середньої потужності і викидів плазми, через один-два дні вони можуть спровокувати геомагнітні збурення на Землі, які, проте, швидше за все не позначаться на стані людей, повідомив РІА Новини керівник Центру прогнозів космічної погоди Інституту земного магнетизму, іоносфери і розповсюдження радіохвиль (ІЗМІРАН) Сергій Гайдаш.
Згідно з даними американського супутника GOES-15, опублікованим на сайті Лабораторії рентгенівської астрономії Сонця Фізичного інституту імені Лебедєва (ФІАН), в понеділок на Сонце сталося шість спалахів класу М, а у вівторок - ще чотири спалахи цього класу.
Сонячні спалахи діляться залежно від потужності рентгенівського випромінювання Сонця на п'ять класів, які позначаються буквами латинського алфавіту: A, B, C, M і X. Мінімальний клас A0.0, відповідає потужності випромінювання на орбіті Землі в 10 нановат на квадратний метр, і при переході в кожну наступну категорію збільшується в 10 разів.
"Посилення сонячної активності триває. Вчора і сьогодні була серія спалахів класу C, а також близько деcяти спалахів М-класу. Причому частина спалахів спрямована до нас, і супроводжувалася викидом речовини, відповідно наслідки (для земної магнітосфери) повинні бути", - сказав Гайдаш.
Сонячні спалахи можуть супроводжуватися викидами плазми - потоків заряджених частинок, які, досягаючи Землі, викликають обурення в її магнітному полі, що й називають магнітною бурею. Швидкість викидів плазми може становити 1000-2000 кілометрів на секунду, тому геомагнітні обурення фіксуються через два-три дні після спалаху.
Гайдаш зазначив, що складно робити прогноз терміну приходу викидів, тому що потоки в міжпланетному просторі "можуть наздоганяти один одного, гальмувати, тому точного часу приходу ніхто сказати не може"
Однак, додав він, починаючи з завтрашнього дня, з другої його половини, принаймні з 10 березня геомагнітні збурення вже має розпочатися.
"Зараз Сонце поступово повертається до нормального рівня активності", - додав він.
За матеріалами:
УНІАН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас