Невизнаний президент Кот-д'Івуар націоналізував експорт какао — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Невизнаний президент Кот-д'Івуар націоналізував експорт какао

Казна та Політика
260
Невизнаний керівник Кот-д'Івуар Лоран Гбагбо оголосив про намір націоналізувати експорт какао.
Рішення стало відповіддю на дії конкурента Гбагбо, обраного президента Кот-д'Івуар Алассана Уаттара, який у січні видав заборону на експорт какао-бобів та кави. Продаж бобів за кордон указ Уаттара оголосив "фінансуванням незаконного режиму". Ембарго мало зберігатися протягом місяця, але в кінці лютого його дія була продовжена, повідомляє Lenta.ru.
На час дії заборони торгові доми, через які здійснюється експорт, накопичили близько 400 тисяч тонн какао-бобів загальною вартістю приблизно 1,45 мільярда доларів США. Декрет Лорана Гбагбо повинен скасувати торговельні будинки і передати експорт у відання держави. При цьому не уточнюється, як влада планує вчинити з бобами, що зберігаються на складах торгових домів.
У декреті не повідомляється також, як держава має намір фінансувати купівлю какао-бобів для подальшого експорту (вартість щорічного врожаю оцінюють в 4,5 мільярда доларів). Не уточнюється і те, кому саме держава сподівається продавати боби.
Як відомо, Кот-д'Івуар є найбільшим у світі виробником какао-бобів (на частку західноафриканської держави припадає до 40% світового обсягу виробництва), а доходи від їх продажу становлять близько чверті ВВП країни. З початку політичної кризи в Кот-д'Івуарі ціна на какао-боби досягла тридцятирічного максимуму.
Нагадаємо, ситуація в країні стала загострюватися, коли після листопадових виборів президент Лоран Гбагбо відмовився передати владу своєму політичному супротивникові Алассане Уаттара. За даними ООН, з середини грудня в Кот-д'Івуар загинули 365 осіб. Велика частина загиблих - прихильники опозиції або люди, підозрювані в лояльності Уаттара.
У четвер сили колишнього президента Гбагбо відкрили вогонь по мирних демонстрантах, що призвело до загибелі семи жінок.
В кінці минулого року Віктор Янукович запропонував направити 60 українських миротворців у Кот-д'Івуар. Верховна Рада підтримала цю ініціативу.
За матеріалами:
Лента.РУ
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас