Медведєв дозволив не садити дрібних злочинців — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Медведєв дозволив не садити дрібних злочинців

243
Президент РФ Дмитро Медведєв підписав пом'якшувальні поправки до Кримінального кодексу, повідомляє агентство "Інтерфакс".
Поправки скасовують нижню межу покарання у вигляді позбавлення волі для 68 складів злочинів. Крім того, нова редакція КК дозволить застосовувати штраф як основне покарання за 11 складів злочинів, а за 12 складів злочинів можна буде призначати виправні роботи. Нижня межа покарання у вигляді виправних робіт і арешту скасована по 118 складів злочинів. Крім того, ускладнений процес заміни умовного терміну реальним при вчиненні нового злочину невеликої або середньої тяжкості.
Серед 68 видів злочинів, за які тепер не обов'язково покладається позбавлення волі, - незаконне підприємництво, наклеп, порушення таємниці листування і телефонних переговорів, крадіжки, грабежі та розбої. При цьому верхня межа покарання залишається незмінною. За розрахунками прихильників зміни КК, такий підхід дозволить пом'якшити покарання для дрібних злочинців, одночасно залишивши жорстким покарання небезпечних рецидивістів, які залучаються за тими ж статтями.
Ініціатором лібералізації кримінального законодавства був Дмитро Медведєв. Поправки в УК за дорученням президента підготували фахівці Міністерства юстиції. "Якщо цей законопроект буде ухвалений і потім підписаний президентом, то в кримінальному законодавстві Росії і, як наслідок, у судовій та кримінальної практиці відбудуться зміни, багато в чому революційні", - заявив міністр юстиції Олександр Коновалов 21 жовтня 2010. За оцінками міністра, завдяки поправкам КК чисельність ув'язнених в російських колоніях може скоротитися на третину.
Держдума в першому читанні ухвалила поправки до КК у січні 2011 року. Потім Державно-правове управління президента дещо посило початковий варіант поправок. 25 лютого Держдума ухвалила проект в остаточному читанні, а 2 березня документ схвалила Рада Федерації.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас